Dramatic, după Ziua îndrăgostiților vine Ziua copilului cu cancer

Cu ocazia cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului cu Cancer Asociatia P.A.V.E.L va înainta autorităților, o petiție, sub forma unei scrisori deschise, prin care solicită adoptarea celor mai urgente și importante măsuri identificate de ei, cu speranța că acestea vor fi adoptate in regim de urgență și nu cândva, într-un viitor nedefinit.

"În opinia noastră, ca asociație a părinților cu copii bolnavi de cancer, în Romania autoritățile abordează insuficient și ineficient problematica și nevoile copiilor bolnavi de cancer, iar situația în care aceștia se află este una de risc. Pe lângă incapacitatea sistemului sanitar de a oferi șanse egale la tratament, comparabile cu cele din tarile dezvoltate ale UE (lipsa specialiștilor, lipsa medicamentelor și a aparaturii medicale, etc.), atragem atenția asupra numărului scăzut al serviciilor psiho-sociale adresate acestei categorii a populației, atât în perioada tratamentului, cât și post tratament", spun reprezentanții P.A.V.E.L.

În prezent, singurele servicii care se adresează copiilor/tinerilor cu cancer, precum și adulților care au avut cancer în copilărie, sunt cele medicale.

"În spitalele din România, unde sunt tratați pacienți cu diagnostic oncologic, nu există echipe multidisciplinare de specialiști, care să ofere servicii sociale complementare celor medicale. Rețeaua de sprijin și serviciile sociale complementare celor medicale sunt inexistente în comunitățile de unde provin pacienții. Nu există o metodă de asistență pe termen lung, în acord cu nevoile pe care le au pacienții și aparținătorii lor (management de caz), iar monitorizarea evoluției cazurilor este aproape nulă și nu se cunoaște mai nimic referitor la evoluția bolii și a efectelor sale pe termen lung sau la posibilitatea foștilor pacienți de a avea o integrare socială și emoțională comparabilă cu a covârstnicilor care nu s-au confruntat cu un diagnostic oncologic în copilărie/tinerețe", mai zic reprezentanții P.A.V.E.L.

Date statistice:

La nivel mondial, anual sunt diagnosticați cu cancer 250.000 de copii, din care mor 90.000, ceea ce face din cancer numărul unu la nivel mondial între bolile netransmisibile, drept cauză de deces la copii. Cifra deceselor este foarte mare dacă luăm în considerare că oamenii de știință afirmă că 70% dintre cancerele la copii sunt curabile. Desigur că există mari diferențe între numărul supraviețuitorilor din țările dezvoltate și cel al supraviețuitorilor din țările aflate în curs de dezvoltare, fapt profund întristător. În Romania, conform statisticilor Ministerului Sănătății, aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer și anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi. Cancerul este a doua cauză de deces în țara noastră, pentru intervalul de vârstă 4 - 15 ani.

[citeste si]

Semnificația zilei de 15 februarie

Ziua Internațională a Copilului cu Cancer, serbată an de an în data de 15 Februarie, este ziua în care omagiem curajul micuților pacienți in lupta lor necurmata pentru a invinge boala dar și curajul si hotararea familiilor acestora de a sta fermi langa copii lor, pentru a-i salva. Totodata, in aceasta zi se ofera ocazia organizațiilor de părinți cu copii bolnavi de cancer să facă cunoscute public problemele cu care se confruntă și să atragă cât mai mult suport din comunitate pentru programele și activitățile pe care le desfășoară în beneficiul copiilor bolnavi.

VEZI AICI petiția pentru susținerea copiilor bolnavi de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel