Dragostea doare: Mit sau adevăr

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Suferim, la propriu, atunci când suntem răniţi în dragoste? Simţim durere fizică după despărţirea de persoana iubită? Iată răspunsul venit de la specialişti!

Dragostea doare. Chiar doare! Şi nu este doar un fel de a spune. Cercetări de specialitate arată că atunci când suferim din dragoste, creierul chiar declanşează senzaţii pe care le percepem ca dureri fizice. Edward E. Smith, director al secţiei de neuroştiinţe cognitive la Universitatea Columbia explică faptul că atunci când oamenii spun "mă doare această despărţire", suferinţa este chiar una fizică, nicidecum nu e o simplă închipuire sau vreo exagerare. La fel susţin şi oamenii de ştiinţă de la renumita universitate Berkley.

Iubirea este un drog

Aşa susţin mai multe studii mai vechi. Senzaţia pe care o avem atunci când ne îndrăgostim este similară cu efectul provocat de analgezice. Cercetătorii de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Stanford au cerut subiecţilor studiului să ţină în mână nişte dispozitive electronice care provocau o durere uşoară. Erau apoi rugaţi să se uite la o imagine ce înfăţişa persoana de care erau îndrăgostiţi sau o persoană de care se simţeau atraşi. Rezultatele au arătat că, uitându-se la imaginile respective, durerea provocată de acele dispozitive era mult ameliorată, chiar insesizabilă. Terapeutul Barbara Bartlik spune că dopamina ar fi cauza acestei reacţii sau, altfel spus, este modalitatea sistemului de „recompensare” a creierului de a ne face să ne simţim mai bine când vedem o persoană de care suntem îndrăgostiţi.

Explicaţia ştiinţifică

 Acele mici impulsuri ale creierului sunt reacţii ale amintirilor înmagazinate în memoria noastră fiziologică. Există o adevărată chimie la nivel neuronal. Pentru a nu suferi în dragoste, psihologii recomandă celor două persoane să înceapă procesul autocunoaşterii individuale. În acelaşi timp, specialiştii în terapie de cuplu consideră că suferinţa vine când nu ne cunoaştem suficient de bine, când nu ne ştim şi nu ne înţelegem reacţiile şi stările. 

Citeşte şi Sindromul de "inimă frântă", simptome asemănătoare cu cele ale unui atac de cord

Dragostea, o afecțiune psihică

Ştiai că dragostea este considerată afecţiune psihică, potrivit OMS? Studiile recente ale specialiştilor psihologi, neurologi şi biochimişti au dus la identificarea şi clasificarea a ceea ce numesc ,,boala dragostei” sau ,,sindromul inimilor frânte”. Cercetătorii americani au constatat că, atât în etapa de îndrăgostire, cât şi în cea de suferinţa generată de despărţire, se activează aceeaşi zonă din creier. Analizele sângelui au arătat că numărul foarte mare de hormoni de stres care se secretă poate fi dăunător pentru inimă, care prezintă acelaşi simptom ca la infarct. Frustrarea determinată de lipsa afecţiunii din partea persoanei iubite este similară sevrajului apărut în urma întreruperii drogurilor, aşadar se poate afirma că dragostea creează dependenţă la modul propriu. Cercetătoarea austriacă Gertie Senger, a constatat că cei care suferă din dragoste îşi pierd sentimentul valorii sinelui, se simt trădaţi, jigniţi, umiliţi, iar durerea emoţională este atât de mare, încât ajung, adesea, la depresie. Nu e de mirare că numărul sinucigaşilor din dragoste, mai ales în cazul celor cu un fond psihic labil, este semnificativ. O soluţie, în aceste situaţii, o reprezintă, fără îndoială, psihoterapia. Se evită, astfel, soluţii nocive ca dependenţa de alcool şi droguri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel