Sindromul de "inimă frântă", simptome asemănătoare cu cele ale unui atac de cord

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Ai suferit din dragoste? Treci printr-o despărţire şi simţi că te doare inima, la propriu? Află că eşti bolnav de "inimă rea", de "inimă albastră" sau "inimă rănită"!

O decepţie în dragoste, pierderea unei persoane dragi, neputinţa de a ajuta pe cineva la care ţii...toate ne pot da simptome de "inimă frântă" sau "broken heart" aşa cum zic americanii. De altfel, cele mai multe balade rock celebre sunt despre inima frântă, la fel ca şi mesajele din muzica noastră uşoară, populară sau lăutărească. Dacă simţi o durere ca o apăsare în piept şi o stare depresivă, e posibil să ai inima frântă. Afecţiunea se numeşte sindrom de inimă frântă şi poate avea simptome similare ca un atac de cord. Diferenţa este că un atac de cord este cauzat de o boală de inimă, iar sindromul inimii frânte este cauzat de o avalanşă de hormoni de stres, ca urmare a unui eveniment cu puternice efecte emoţionale. Se şi poate muri de "inimă rea", aşa cum se zice din bătrâni.

Ce este sindromul inimii rănite 

Sindromul inimii frânte, deşi pare o boală inventată sau scoasă dintr-un film de la Hollywood lansat în jurul zilei de Sf. Valentin, este o afecţiune reală şi periculoasă. Deşi nu “frânge” inima la propriu, sindromul mimează simptomele atacului de cord, cele precum dispnee (respiraţie scurtă) şi dureri în piept, putând cauza anxietate şi atacuri de panică. Se mai numeşte şi sindrom de inimă mărită.

Dincolo de denumirea "poetică", este o afecţiune cardiologică temporară care se manifestă în situaţii de stres sau de emoţii extreme. Peste 90% dintre cazuri sunt raportate la femei între 60 şi 75 de ani. Este practic răspunsul organismului atunci când este confruntat pe neaşteptate cu un volum mare de hormoni de stres. Boala a început să fie documentată pentru prima oară în Japonia în anii ’90, numindu-se şi cardiomiopatia Takotsubo. Cardiopatie, pentru că în momentul în care se produce, inima se măreşte şi Takotsubo, pentru că pe radiografie inima seamănă cu un vas utilizat de pescarii japonezi pentru a captura caracatiţe (takotsubo – numele vasului).

Curiozităţi despre inimă

Mărimea medie a unei inimii este echivalentă cu pumnul unui adult şi cântăreşte mai puţin de un kilogram. Cu toate acestea, inima unui bărbat este, în medie, cu 60 de grame mai grea decât a unei femei. Există peste 96.000 de kilometri de vase de sânge în corpul tău, suficient pentru a înconjura lumea de două ori! Inima unui om bate de circa 115.000 de ori pe zi, dar inima unei femei bate ceva mai repede decât a unui bărbat. Iar sunetul bătăilor inimii tale este cauzat de deschiderea şi închiderea supapelor acestui organ. În felul acesta, prin bătăile sale, inima pompează aproximativ 7.500 de litri de sânge în fiecare zi, în condiţiile în care în corpul unui adult se află circa cinci litri de sânge. Dieta, stilul de viaţă şi bunăstarea ta emoţională îţi pot afecta, la rândul lor, inima. Sănătatea emoţională şi fizică sunt, aşadar, foarte importante pentru menţinerea unei inimi sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel