EXCLUSIV  Dr. Theodora Benedeck, medic cardiolog: România, mare deficit legat de centrele pentru recuperare cardiovasculară. Nu e o simplă răceală în care ai luat medicamente

Foto Pexels
Foto Pexels

Theodora Benedeck, medic primar cardiolog, a vorbit despre recuperarea cardiovasculară în România.

Dr. Theodora Benedeck, medic primar cardiolog, a vorbit despre recuperarea cardiovasculară, evidențiind deficiențele pe care România le are la acest capitol:

„Pacientul cardiac este un pacient care necesită îngrijire mult timp după ce a trecut evenimentul acut. Obișnuiesc să le spun pacienților cardiaci că boala cardiacă nu este ca o simplă răceală în care ai luat medicamentele, antibioticele, câteva zile și după aceea ești ca nou.

Un pacient, având un eveniment cardiovascular acut, necesită îngrijire pe tot parcursul vieții, iar în România avem un mare deficit în ceea ce privește centrele dedicate pentru recuperare cardiovasculară, decontarea recuperării cardiovasculare, fie după o intervenție de stentare, fie după o intervenție pe cord deschis sau minim invazivă și, nu în ultimul rând, decontarea și finanțarea unor programe de prevenție secundară sau de prevenție terțiară pentru că acești pacienți, odată ce au avut un eveniment cardiac, sunt expuși unui risc foarte mare să-l repete.

Există studii europene făcute de platforme de politici publice și trimise la Bruxelles care reflectă cum stăm noi, în România, în ceea ce privește accesul pacientului la programe de recuperare cardiovasculară. Aceste studii au arătat că doar la 24% dintre pacienți li se recomandă o schemă de recuperare cardiovasculară, doar 14% dintre aceștia urmează această schemă, iar lipsa unei strategii coerente face ca circa 50% dintre ei să și abandoneze recuperarea cardiovasculară după ce s-a reușit să se inițieze“, a spus, la DC News, la dezbaterea „Știi cât mai are de trăit inima ta?“, Theodora Benedeck, medic primar cardiolog.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Primele semne de alarmă ale insuficienței cardiace. Cătălina Arsenescu Georgescu explică și de ce au explodat cazurile de diabet

Fibrilația atrială poate duce la accident vascular cerebral. Gabriel Tatu Chițoiu: Sângele ajunge să băltească în colțurile inimii

Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a vorbit despre cea mai întâlnită tulburare cardiacă întâlnită la persoanele peste 60 de ani:

„Fibrilația atrială este, poate, cea mai frecventă tulburare cu care noi ne întâlnim în practică, și mai ales, după vârsta de 60 de ani numărul pacienților crește foarte mult. Partea proastă este că multe din aceste cazuri sunt silențioase. Oamenii nu simt și noi îi diagnosticăm când deja se declanșează accidentul vascular cerebral, embolia cerebrală. 

Fibrilația atrială este o tulburare de inimă, în care inima începe să bată neregulat și dat fiind faptul că bate rapid și neregulat, frecvența poate să fie undeva la 140-160 de bătăi pe minut. La asemenea frecvență sângele ajunge să băltească în anumite colțuri ale inimii și acolo unde sângele băltește se pot forma foarte ușor cheaguri de sânge de diferite dimensiuni.

Un astfel de cheag poate să fie aruncat de inimă atunci când se contractă în circulația generală. Un cheag poate să ajungă la cap și să blocheze o arteră, poate să ajungă în membrele superioare sau inferioare, să blocheze o arteră și să dea un accident vascular ischemic (...)“, a spus, la DC News, la dezbaterea „Știi cât mai are de trăit inima ta?“, Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Semnele insuficienței cardiace. Dragoș Vinereanu: Atunci trebuie să te prezinți la medic!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel