Două proiecte legislative, care prevăd creşteri salariale în ministere, contestate de USR la Curtea Constituţională

Două proiecte legislative, care prevăd creşteri salariale în ministere, contestate de USR la Curtea Constituţională
Două proiecte legislative, care prevăd creşteri salariale în ministere, contestate de USR la Curtea Constituţională

Uniunea Salvaţi România anunţă că va contesta la Curtea Constituţională cele două proiecte legislative aprobate, marţi, de către parlamentarii PSD-PNL-UDMR şi care prevăd creşteri salariile pentru angajaţi din ministere, transmite Agerpres.

"În prag de criză economică, parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat, astăzi, două proiecte legislative prin care cresc salariile din ministere. USR va contesta la CCR cele două proiecte legislative. Majoritatea PSD-PNL-UDMR a introdus în şedinţa de plen de astăzi, fără fişă de impact financiar, fără consultare publică şi fără să respecte legea salarizării unitare, amendamente care duc la creşterea salariilor pentru angajaţii din ministerele Sănătăţii, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar şi pentru angajaţii care gestionează fonduri europene", conform unui comunicat al USR.

Uniunea atrage atenţia asupra faptului că votul de marţi vine "la doar o săptămână" după ce premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD, Marcel Ciolacu. au anunţat că statul ar urma să îşi scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creştere.

"Nu contează că avem deficit bugetar-record, că ne împrumutăm la rate de dobândă-record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă un calcul, să vadă cât costă ceea ce propun. Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performanţei, ci creşterea inechităţilor între angajaţii la stat cu creşteri mari în aparatul central (unde au şi angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) şi creşteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, în educaţie, la clasă)", a explicat deputata Oana Ţoiu.

 

Deputatul Năsui: Răsfăţaţii statului îşi măresc salariile din banii contribuabililor

 

Deputatul Claudiu Năsui a mai precizat că unul dintre proiectele aprobate marţi prevede creşterea salariilor pentru primari şi viceprimari, dar că, pe cale de consecinţă, ar urma să crească şi alte salarii din administraţia locală. "Răsfăţaţii statului îşi măresc salariile din banii contribuabililor. Astăzi, 117 parlamentari ai coaliţiei socialiste de guvernare au votat creşterea salariilor pentru primari şi viceprimari. Atenţie, toate salariile din primării se raportează la salariul primarului, care prin urmare vor creşte şi ele. Pentru ei se găsesc mereu bani. Pentru românii care plătesc taxe jumătate din preţul unui litru de carburant, taxe pe facturile de energie şi, mai ales, jumătate din salariu în alte taxe la stat, nu există spaţiu bugetar", a precizat fostul ministru al Economiei.

Deputatul Cristian Seidler a subliniat că "măsurile corecte" în contextul actual ar fi scăderea taxelor pe salariul minim şi reducerea TVA pe energie la 5%. "Cu ocazia acestei crize financiare, PSD e la putere şi e total depăşit de situaţie. Iau măsuri haotice, heirupiste, neconstituţionale precum aceste legi de creşteri salariale la stat, pe bază de clientelism politic. Cu toate aceste măriri, în care performanţa la locul de muncă ar trebui să fie criteriu de bază, nu vor putea acoperi nici măcar inflaţia. Mitul s-a dus, PSD e gol, iar PNL a ajuns cea mai mare filială a PSD", a apreciat Seidler.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că şi funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel