Dosarul ROMPETROL. De unde se recuperează prejudiciul

Magistrații Curții de Apel București au decis, marți, și recuperarea prejudiciului rezultat în urma condamnărilor din dosarului ROMPETROL. 

Curtea de Apel București a decis, marți, condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. În urma contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu patru luni, urmând ca senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu să execute doi ani şi patru luni de închisoare.

Cât despre prejudiciul calculat la  58 de milioane de dolari,  care trebuie recuperat de Ministerul Finanțelor, acesta  va fi suportat în solidar de compania Rompetrol şi doi dintre cei condamnaţi, respectiv Alexandru Bucşă, Petrică Grama. Pentru diferenţă, statul trebuie să îi dea în judecată pe moştenitorii lui Dinu Patriciu, când se va afla cui îi rămâne imperiul fostului om de afaceri.

Citește și: Dosar Rompetrol - Sorin Roșca Stănescu: De unde a început afacerea care l-a băgat la pușcărie pe SRS

Instanţa a respins cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9 milioane euro de la Florin Aldea. De asemenea, inculpații trebuie să plătească, în solidar, 20.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Pedepsele din Dosarul Rompetrol

- Sorin Roșca Stănescu - 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Fapte: utilizare de informaţii privilegiate și constituire de grup infracţional organizat

- Sorin Pantiş - 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare

Fapte: manipularea pieţei de capital și constituire de grup infracţional organizat

- Alexandru Bucşă, director Rompetrol - 6 ani de închisoare cu executare

- Claudiu Simulescu, broker - 4 ani de închisoare cu executare

- Petrică Grama, fost director în Ministerul Finanţelor - 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

- Florin Aldea, broker - 5 ani de închisoare cu executare

- Paul Gabriel Miclăuş, fost membru CNVM - 2 ani de închisoare cu suspendare

- Victor Eros, fost membru CNVM - 2 ani de închisoare cu suspendare

- Cerasela Rus, broker - 3 ani de închisoare cu suspendare

- Irina Popovici, fost vicepreşedinte CNVM - 3 ani de închisoare cu suspendare

- Gabriela Anghelache, fost preşedinte CNVM - 3 ani de închisoare cu suspendare

In cazul lui Dinu Patriciu, instanta a constatat incetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au lasat nesolutionata partea civila legata de Patriciu.

Procurorii susţin că, în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat şi pe care a traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda.

Citește și: CT Popescu, condamnare Sorin Roșca Stănescu. Încerc un sentiment de echitate

În rechizitoriul Parchetului, se arată că Dinu Patriciu a transferat în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în suma de 85 de milioane USD, pe care le administra în baza Acordului EPSA, prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenţia de a ascunde şi disimula originea ilicită a acestora.

Potrivit anchetatorilor, Dinu Patriciu s-a asociat cu Philip George Stephenson, Alexandru Bucşă, Petrică Grama şi John Hamilton Works în vederea săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani.

Dinu Patriciu, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel