Dosarul Lukoil, restituit din cauza pasivității totale a procurorului- Motivare

Dosarul Lukoil a fost restituit către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti care l-a instrumentat. Motivul: pasivitatea totală a procurorului care nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă îşi menţine sau nu dispoziţia de trimitere în judecată a dosarului Lukoil. 

Potrivit Agerpres, magistraţii au constatat, în luna decembrie, neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis în judecată şi au dispus remedierea respectivelor neregularităţi, urmând ca procurorul să comunice judecătorului dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, însă acesta nu a răspuns solicitării instanţei de judecată în termenul legal. "Parchetul nu a remediat în termen legal neregularităţile constatate şi nici nu a comunicat judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei, ultima zi a termenului (...) fiind 22.12.2015. (...) judecătorul de cameră preliminară constată că ne regăsim în mod evident în situaţia prevăzută de art. 346 alin. 3 lit. c teza a II-a, faţă de împrejurarea că procurorul nu a răspuns în termenul legal de 5 zile, neprecizând nici dacă îşi menţine dispoziţia de trimitere în judecată, impunându-se astfel restituirea cauzei la parchet. (...) Ipoteza prezentată la litera 'c' are în vedere situaţia în care procurorul nu răspunde în termenul de 5 zile (pasivitate) - nu remediază neregularităţile constate şi nici nu comunică dacă înţelege să menţină dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. (...) Necomunicându-se judecătorului de cameră preliminară faptul că acuzarea înţelege să menţină dispoziţia de trimitere în judecată, se impune automat restituirea cauzei la parchet, aceasta fiind ipoteza prezentei cauze", se arată în documentul citat.

[citeste si]

În opinia judecătorului, neregularităţile constatate în actul de sesizare "nu sunt minore", ci sunt "esenţiale", ţinând chiar de modul de formulare a acuzaţiilor, iar instanţa nu poate soluţiona acţiunea penală "în condiţiile în care nu sunt indicate concret faptele deduse judecăţii, neputându-se substitui organului de urmărire penală". "Prin urmare, nici în ipoteza în care s-ar considera că pasivitatea totală a procurorului în termenul legal de 5 zile nu este sancţionată automat cu restituirea cauzei, nu se poate dispune începerea judecăţii, neregularităţile constate fiind esenţiale, ducând la imposibilitatea stabilirii obiectului şi a limitelor judecăţii în prezenta cauză, aşa cum s-a arătat", se mai precizează în document.

Tribunalul Prahova a dispus, marţi, restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti a dosarului Lukoil, cu un prejudiciu de aproape 1,8 miliarde euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel