Dosarul american de acuzare împotriva lui Julian Assange va fi depus vineri

[] []

11 iun 2019 / 17:39
Salveaza PDF Comentarii

Autorităţile americane vor depune vineri în faţa justiţiei britanice elementele de care dispun pentru a sprijini cererea lor de extrădare a lui Julian Assange, încarcerat în Regatul Unit, a afirmat marţi redactorul-şef al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, citat de AFP.

O audiere este prevăzută vineri în faţa tribunalului londonez din Westminster. Cu această ocazie, 'autorităţile americane vor depune probe în sprijinul cererii lor de extrădare', a declarat Hrafnsson în cursul unei conferinţe de presă la Londra. Prezenţa lui Julian Assange nu este necesară, iar dacă va fi totuşi de faţă va fi prin videoconferinţă, a adăugat Hrafnsson, precizând că audierea de vineri se va axa în special pe elemente de procedură.

'Prima confruntare adevărată a argumentelor' între apărarea fondatorului WikiLeaks şi autorităţile americane va avea loc peste câteva săptămâni, poate chiar peste câteva luni, a spus el. Refugiat timp de aproape şapte ani în ambasada Ecuadorului la Londra, Julian Assange, 47 de ani, a fost arestat, cu acceptul guvernului de la Quito, la 11 aprilie de autorităţile britanice care l-au încarcerat imediat, iar apoi l-au condamnat la o pedeapsă de 50 de săptămâni de închisoare la 1 mai pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare provizorie.

Justiţia americană cere extrădarea sa şi l-a inculpat în virtutea legii anti-spionaj. SUA îi reproşează australianului că ar fi pus în pericol unele din sursele lor în urma publicării în 2010 de către WikiLeaks a 250.000 de cablograme diplomatice şi a circa 500.000 de documente confidenţiale referitoare la activităţile armatei americane în Irak şi în Afganistan. Citirea 'actului de acuzare este foarte revelatoare pentru natura întregului caz', a apreciat Kristinn Hrafnsson, subliniind că legislaţia antispionaj invocată de justiţia americană este un 'cadru juridic arhaic' care 'nu a fost utilizat niciodată împotriva unui editor şi a unui jurnalist până acum'. Acest dosar constituie un 'moment decisiv pentru apărarea jurnalismului. Pentru libertatea presei', a insistat el. Deţinut în închisoarea de înaltă securitate de la Belmarsh, în sud-estul Londrei, Julian Assange a fost transferat în unitatea medicală a penitenciarului din cauza îngrijorărilor cu privire la starea sănătăţii sale. Marţi, el a primit vizita tatălui său, John Shipton, şi a artistului disident chinez Ai Weiwei, potrivit agenţiei britanice Press Association, scrie Agerpres.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26