Dosare penale şi zeci de amenzi în urma unui control al poliţiei printre transportatori

În perioada 20-26 iulie 2020 sunt organizate activități de control în trafic, la nivel național, sub egida Organizațiilor Polițiilor Rutiere din Europa (ROAD POL). 

În acest context, la nivelul Brigăzii Rutiere, s-a desfășurat acțiunea Truck&Bus, în cadrul căreia polițiștii rutieri au verificat următoarele tipuri de autovehicule:

▪︎ cele destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1locuri;
▪︎ cele destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Obiectivele acțiunii sunt următoarele:

▪︎ verificarea respectării perioadelor de conducere, a pauzelor şi perioadelor de odihnă, de către conducătorii autovehiculelor şi existenţa atestării metrologice a aparaturii tahograf;
▪︎ legalitatea tipului de transport, sub aspectul autorizării, efectuat prin curse regulate şi ocazionale;
▪︎ deţinerea documentelor necesare efectuării transportului public de persoane/marfă de către operatorul de transport şi de conducătorul auto;
▪︎ verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente;
▪︎respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare;
▪︎verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz;

Se va acorda o atenţie sporită privind: starea psiho-fizică a conducătorilor auto, verificarea alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport, respectarea limitelor legale de viteză pe categorii de drumuri, valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.

Totodată, politistii rutieri au verificat dacă conducătorii autovehiculelor care efectuează transport de persoane, respectiv pasagerii acestora, respectă prevederile Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În urma controalelor efectuate pe aceasta linie nu au fost constatate situații în care să fie necesară dispunerea măsurilor legale.

La activitățile de control desfășurate astăzi, 20 iulie a.c., în intervalul orar 07.00-13.00, polițiștii Brigăzii Rutiere, au aplicat 67 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 35.000 lei după cum urmează:
• 8 - OG 37/2007, privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto;
• 24 - transport marfă ( 2 - HG 1373/2008, 6 - OG 37/2007, 16 - OUG 195/2002);

În cadrul acțiunii au fost constatate 2 infracțiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice:

- 1 dosar penal pentru permis necorespunzator categoriei;
- 1 dosar penal pentru conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice;

De asemenea, au fost reținute 16 certificate de înmatriculare ( 7 transport marfă), pentru deficiențe tehnice și un permis de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care efectuează transport de marfă, sub influența băuturilor alcoolice.

Exemple:


1. La data de 20.07.2020, pe Şos. Chitilei a fost depistat un bărbat în vârsta de 34 de ani, în timp ce conducea un autovehicul destinat transportului de marfă, conducatorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 336 alin.1 C.P.

2. La data de 20.07.2020, pe Şos. Chitilei a fost depistat un bărbat în vârstă de 52 de ani, care conducea un autovehicul destinat transportului rutier de marfa, fără a deține permis corespunzător categoriei. În cauza a fost întocmit dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 335 alin.2 din C.P.

3. La data de 20.07.2020, conducatorul unui autovehicul care efectua transport rutier de marfă nu a respectat perioadele de odihna stabilite în confirmate cu prevederile OG 37/2007. De asemenea, avea montată în partea din spate plăcuța cu numărul de înmatriculare neconformă cu standardul. Conducătorul autovehiculului a fost sancționat cu amendă în valoare de 540 lei, iar ca masură tehnico-administrativă a fost reținut certificatul de înmatriculare.

Recomandăm conducătorilor care efectuează transport de persoane/transport de marfă:

- să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice/substanțelor psihoactive;
- să respecte timpii de odihnă atunci când efectuează activități de transport;
- să dețină documentele prevăzute de legislația incidentă domeniului transporturilor.

Conducătorilor care efectuează transport de persoane le recomandăm să poarte masca de protectie atunci când transportă pasageri și să respecte măsurile de protectie stabilite de lege.

Acest tip de acțiuni sunt organizate în permanență de către Brigada Rutieră, în vederea reducerii riscului rutier și impunerii unui climat de ordine publică și siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel