Dorli Blaga a murit. Ultima dorință sfidată

Dorli Blaga a murit. Ultima dorință sfidată
Dorli Blaga a murit. Ultima dorință sfidată

Dorli Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga, a murit.

Ziarul Făclia scrie că Dorli Blaga a murit încă de marți, 16 noiembrie, orele 15, dar nu a dat curs publicării veștii 'ținându-se cont de dorința expresă a doamnei Dorli Blaga, anunțul urmând să fie făcut cunoscut abia după data de 18 noiembrie'. 'Dorința exprimată în testamentul doamnei Dorli, nu a fost respectată', mai precizează sursa citată, care a atașat și 'un facsimil în original'. 

Înmormântarea are loc joi, 18 noiembrie, în localitatea Lancrăm.

Dorli Blaga s-a născut la data de 2 mai 1930, la Berna, Elveția unde tatăl ei, Lucian Blaga, lucra în calitate de atașat de presă la Legația Română. Numele de alint Dorli este, de fapt, un derivat de la cuvântul „dor”, unul din simbolurile centrale ale poeziei lui Blaga, scrisă mai ales în perioada în care acesta a fost atașat cultural la legațiile românești din Elveția sau Portugalia, notează Wikipedia.

În 1957, Dorli Blaga s-a măritat cu profesorul Tudor Bugnariu, care era cu 21 ani mai în vârstă decât ea. 

În perioada 1962 - 1967, Dorli Blaga a lucrat la Institutul de Documentare Tehnică. În 1967, s-a transferat la Consiliul Național al Cercetării Științifice unde a lucrat, până în 1972, la Comisia Plan Sinteză.

În 1972 a revenit la Institutul de Documentare Tehnică, lucrând în calitate de redactor responsabil pentru publicația „Cercetare științifică dezvoltare tehnologică”, publicație realizată pe baza documentelor UNESCO și ONU.

Dorli Blaga, cetățean de onoare în Sebeș

Fiica poetului, filosofului și diplomatului Lucian Blaga, Dorli Blaga, a devenit cetățean de onoare al municipiului Sebeș, titlu conferit, în luna august a anului 2017, în deschiderea oficială a Zilelor orașului, aceasta fiind reprezentată la eveniment de Eugeniu Nistor, cunoscut pentru contribuția adusă la punerea în valoare a operei celui propus în 1956 pentru Premiul Nobel.

Consiliul Local, întrunit în ședință extraordinară în data de 7 august 2017, a aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre prin care s-a propus acordarea titlului de cetățean de onoare fiicei lui Lucian Blaga, drept recunoștință pentru eforturile constante de recuperare și conservare a operei tatălui său, născut în Lancrăm, un cartier al municipiului Sebeș.

Deținătoarea drepturilor de autor asupra operei lui Lucian Blaga

Ana-Dorica Bugnariu, cunoscută ca Dorli Blaga, a fost împuternicită prin testament de către tatăl său să îi administreze opera. Este deținătoarea drepturilor de autor asupra operei lui Lucian Blaga, ea implicându-se în special în perioada de după 1990 în munca de recuperare și valorificare a operei poetului, potrivit unui comunicat al Primăriei Sebeș.

Dorli Blaga și-a dedicat întreaga viață administrării și valorificării patrimoniului filosofic, literar și teatral lăsat de tatăl său și și-a orientat eforturile în sensul editării și publicării monumentalei opere a acestuia. Este autoarea volumului de memorii intitulat 'Tatăl meu, Lucian Blaga'. De asemenea, a desfășurat o prodigioasă activitate științifică relevabilă în articolele publicate în revistele de specialitate.

Lucian Blaga s-a născut la Lancrăm, lângă Sebeș, în 9 mai 1895, și a murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961. El a fost înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel