Dorin Florea, chemat la judecată în fața unui stabor țigănesc

Andrei Itu / 15 ian 2020 / 15:48 Salveaza PDF Comentarii

Mai multe asociații de romi din Transilvania vor să îl aducă pe primarul din Târgu-Mureș, Dorin Florea, în fața unui stabor țigănesc, care să îl judece pentru declarațiile legate de anchetele sociale obligatorii.

Reprezentantul mai multor asociații ale romilor din Transilvania, Aurel Pascu, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că va fi întocmită și o scrisoare deschisă care va fi adresată forurilor europene prin care se condamnă discriminarea romilor.

'Dorin Florea, chemat la judecată în fața unui stabor țigănesc'

 

„Vrem să îl aducem pe primarul din Târgu-Mureș, Dorin Florea, în fața unui stabor țigănesc, să îl judece pentru declarațiile făcute despre anchetele sociale obligatorii în cazul femeilor rome care nasc mai mulți copii, având în vedere că, în județul Mureș, există comunități rome care respectă tradițiile. Facem acest demers și pentru că se presupune că Dorin Florea face parte din etnia romă și va trebui să dea socoteală, mai ales că a fost votat de romii din Târgu-Mureș la alegeri, astfel că nu putea ajunge primar, într-un oraș unde sunt români, dar și mulți maghiari, fără voturile noastre. De asemenea, vom întocmi o scrisoare deschisă pe care o vor adresa forurilor europene prin care condamnăm discriminarea romilor”, a spus Pascu.

Acesta a susținut că asociațiile romilor nu doresc să se ajungă la sterilizarea femeilor din cadrul etniei așa cum s-a procedat în anii 1990. „Ungaria acordă facilități pentru creșterea natalității, iar România vrea să stopeze creșterea populației. Copiii sunt o binecuvântare de la Dumnezeu și nu ne putem opune ca femeile rome, care sunt mai aprige la pat, să nu dea naștere la copii. Noi susținem ca femeile rome să nască și câte 10 copii. Probabil că îi este cuiva frică de populația romă, să nu ajungă peste câțiva ani, mai numeroasă decât populația românească”, a conchis Aurel Pascu.

Acesta reprezintă mai multe asociații și formațiuni Partida Romilor Cluj, Fundația Roma Umanitate, Fundația Syndi Umanitate, Centrul Creștin al Romilor din Transilvania, Gypsy Media, Partidul Democrat Creștin al Romilor din România.

Ce a scris primarul Dorin Florea

 

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a scris luni pe Facebook că populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă și a propus introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii. Apoi, Florea a adăugat că propunerea sa nu înseamnă rasism, ci responsabilitate, și a avertizat că România se confruntă cu o „bombă socială” care „va exploda”. Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, pentru DC News, că:

„Este un val de declarații și de postări ale domnului primar. Am demarat o autosesizare. I-am trimis în această dimineață o citație pentru săptămâna viitoare, marți, pentru a-și expune punctul de vedere cu privire la postare și, ulterior, la declarație, sub analiza unei posibile fapte de discriminare prin încălcarea demnității umane pe criteriul de categorie socială, respectiv etnie.”

”Tot săptămâna viitoare, miercuri, aş vrea ca această speţă să fie dezbătută de Colegiul Director al CNCD, care va decide dacă suntem în prezența unui discurs de ură sub o formă de discriminare sau declarațiile domnului primar  sunt în limitele libertății de exprimare. Nu doresc să mă antepronunţ”, a spus Csaba Asztalos, marți, pentru DC News. Florea este aşteptat pe 21 ianuarie la sediul CNCD pentru a fi audiat și că riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei.

VEZI ȘI Primarul din Târgu Mureş ajunge la CNCD, după declaraţiile CONTROVERSATE privind familiile ce doresc copii

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24