Urmărește emisiunea live


Dorin Cojocaru, predicție sumbră privind fabricile de lapte din România

Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL din industria laptelui, atrage atenția la ce riscuri va fi expus acest sector al industriei alimentare după ce, la 1 aprilie 2015, se vor elimina cotele de lapte în Uniunea Europeană, în contextul în care, și în 2014, aproape o treime dintre fabricile de lapte din România s-au închis.

La începutul anului trecut, în România funcţionau 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, însă, până la finalul lunii decembrie, din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi creşterii costurilor de producţie, peste 50 de astfel unități au fost închise, a declarat pentru Mediafax Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL din industria laptelui.

"S-au închis pentru că nu le mai merg afacerile. Costurile de producţie sunt din an în an mai mari, iar hypermarketurile au început să renunţe la producţia internă de lapte, pentru că mărcile proprii se produc în ţări precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste ţări vine lapte mai ieftin, pentru că au rămas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia", a spus Cojocaru.

Potrivit oficialulului patronatului, hypermarketurile au mărit taxele de raft pentru producătorii români şi încearcă să susţină firmele din ţările în care îşi au originile. Conform statisticilor, consumul de lactate în România a crecut, dar pe fondul creșterii importurilor, ceea ce a determinart închiderea multor ferme din țară, a mai explicat Cojocaru, atenționând că "există astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci".

În plus, Dorin Cojocaru a amintit că la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte în Uniunea Europeană, şi fiecare ţară va avea voie să producă oricât va dori, astfel că pe piața vor veni cantități și mai mari de lapte, ceea ce va avea ca efect închiderea altor 60 de fabrici de lactate la nivel naţional.

Colectăm tot mai puțin lapte de vacă și importăm tot mai mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel