Dorin Cioabă vrea ca romii din România să fie recunoscuți oficial de India ca minoritate etnică din diaspora: „Vom trimite un ultimatum”

Foto: Facebook, Dorin Cioabă
Foto: Facebook, Dorin Cioabă

Dorin Cioabă, autoproclamatul „rege” internațional al romilor, candidează pentru un nou mandat la șefia executivă a Uniunii Internaționale a Romilor (UIR), poziție din care își dorește recunoașterea minorității rome de către India.

„Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian. Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii – că nu suntem ai lor. Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă”, a declarat Dorin Cioabă, potrivit Turnul Sfatului.

Ciobă reamintește Indiei că ministrul de Externe de acum 6 ani a declarat că romii sunt „copiii Indiei” și că este necesară documentarea a aproximativ 20 de milioane de romi.

„Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret, se amână nu știu de ce”, subliniază Cioabă.

MNIR anunţă crearea primului Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor din România

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă crearea primului Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor din România.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a face cunoscut trecutul istoric din timpul Holocaustului, iar realizarea acestui muzeu virtual să constituie o importantă sursă de informaţii pentru generaţia tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenţi, dar şi pentru publicul larg, informează un comunicat.

Potrivit sursei citate, printre activităţile proiectului se numără identificarea, selecţia, cercetarea, transcrierea, traducerea şi digitalizarea documentelor şi imaginilor de arhivă. De asemenea, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor, muzeul virtual va prezenta deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul se derulează până la data de 15 noiembrie 2022, iar site-ul Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, care prezintă informaţiile în format bilingv (română-engleză) va fi lansat la Muzeul Naţional de Istorie a României, în data de 9 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului.

Muzeul virtual va fi realizat de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriatul cu Fundaţia Social - Culturală a Romilor "Ion Cioabă", în cadrul proiectului "Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor", iniţiat şi coordonat de fundaţie şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Începând cu anul 2020, în România, ziua de 2 august este dedicată memoriei şi reflecţiei, fiind desemnată prin Legea 124/2020 ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, sprijinind iniţiativa Parlamentului European, care, prin rezoluţia de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel