Donald Tusk: Balcanii, mai tari ca Urzeala tronurilor

Donald Tusk
Donald Tusk

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a comparat joi istoria Balcanilor cu serialul Urzeala Tronurilor (Game of Thrones), relatează AFP.

Într-o vizită la Sofia, cu ocazia preluării de către Bulgaria a preşedinţiei Uniunii Europene, Tusk a surprins asistenţa, ţinând un discurs în limba bulgară. El a arătat că una din priorităţile noii preşedinţii este să ofere Balcanilor occidentali - fostelor republici iugoslave şi Albaniei - o perspectivă europeană.

"Istoria Balcanilor este mai dramatică şi mai interesantă decât scenariul Game of Thrones, chiar dacă nu sunt dragoni", a spus fostul premier al Poloniei, care şi-a colorat alocuţiunea cu anecdote şi referinţe istorice. El a subliniat însă că "am dori ca prezentul şi viitorul Balcanilor să semene mai puţin cu filmele dramatice: stabilitate, bunăstare, asta merită oamenii din întreaga regiune".

Tusk a apreciat "eforturile, curajul şi hotărârea" care au dus la "succesele europene" ale Bulgariei. "Nimeni nu v-a oferit nimic. Sunteţi creatorii acestui reviriment istoric", le-a spus el bulgarilor, care sunt cei mai săraci membri ai Uniunii Europene, dar se numără printre cei mai optimişti.

"Cu un prim-ministru care ar înspăimânta orice luptător trac, veţi reuşi", a mai spus Tusk, trăgându-i cu ochiul premierului bulgar Boiko Borisov, care a antrenat câţiva ani lotul de karate al Bulgariei. "N-am mai ascultat o alocuţiune atât de interesantă", a replicat acesta.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel