Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda

Groenlanda1
Groenlanda1

Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda. O insulă cu un potențial promițător. Politicienii au însă altă părere. 

Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda, scriu jurnaliștii de la The Economist. Văzută cu adevărat ca investiție imobiliară, interesul lui Donald Trump de a cumpăra Groenlanda, raportat pentru prima dată de Wall Street Journal pe 16 august, are un mare sens.

Cea mai mare insulă a lumii, la 2,2 m de kilometri pătrați, este cu aproximativ un sfert mai mare decât Alaska și se mândrește cu depozite minerale promițătoare, pescuit bogat și vederi minunate ale lansărilor de rachete rusești (prin radar). Este adevărat, 81% din ea este acoperită cu gheață cu o grosime de până la trei kilometri, dar oamenii de știință din domeniul climei consideră că este o condiție temporară.

Problema este că proprietatea nu este pe piață. Groenlanda a făcut parte din Danemarca din 1814, iar reformele daneze în 1979 și 2009 au acordat o autonomie substanțială celor 57.000 de locuitori, majoritatea inuți autohtoni. În ambele locuri, ideea unei vânzări a fost primită cu ridicol. Lars Lokke Rasmussen, fost prim ministru danez, a replicat că trebuie să fie o glumă tardivă a lui April Fool. Aaja Chemnitz Larsen, unul dintre cei doi parlamentari ai Groenlandei din parlamentul danez, l-a admonestat pe domnul Trump să-i arate mai mult respect: orice propuneri despre insulă „ar fi trebuit să fie discutate direct" cu oficialii aleși și oamenii săi, a spus ea pentru Politiken, un cotidian danez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel