Donald Trump: SUA să investească în școli sigure, înainte să trimită ajutoare în Ucraina 

Fostul președinte Donald Trump a cerut parlamentarilor americani să acorde prioritate finanțării pentru securitatea școlilor în locul trimiterii de ajutor militar în Ucraina, potrivit BBC.

Donald Trump a luat cuvântul la o conferință pro-arme și a pus sub semnul întrebării modul în care SUA „are 40 de miliarde de dolari de trimis în Ucraina”, dar nu poate asigura securitatea în școli.

Întâlnirea Asociației Naționale a Armelor de Foc (NRA), cel mai mare grup de armament din SUA, are loc la Houston.

Intervenția are loc la câteva zile după ce 21 de persoane au murit într-un schimb de focuri într-o școală din Texas.

„Înainte de a construi o națiune în restul lumii, ar trebui să construim școli sigure pentru copiii noștri în propria noastră națiune”, a declarat Trump în discursul de vineri, stârnind aplauze puternice.

La începutul acestei luni, Congresul SUA a votat cu o majoritate covârșitoare trimiterea unui ajutor militar de aproape 40 de miliarde de dolari către Ucraina. În total, legislatorii americani au trimis aproximativ 54 de miliarde de dolari Ucrainei de la invadarea Rusiei în februarie.

Trump susține armele de foc în SUA

Trump a respins apelurile pentru înăsprirea controalelor asupra armelor de foc, spunând că americanilor decenți ar trebui să li se permită arme de foc pentru a se apăra împotriva „relelor”.

În schimb, el a propus o „revizuire de sus în jos” a siguranței școlare, cu puncte unice de intrare fortificate, inclusiv detectoare de metale și cel puțin un polițist înarmat în fiecare campus. El i-a acuzat pe democrați că blochează astfel de măsuri de securitate.

Fostul președinte republican și-a început discursul citind numele victimelor împușcăturilor din Uvalde, fiecare dintre ele fiind marcată de un clopot.

Conferința anuală a NRA, care are cinci milioane de membri, are loc la 450 km de Uvalde, locul în care a avut loc cel mai grav atac armat în școli din SUA din ultimul deceniu.

Înaintea evenimentului, mai mulți vorbitori conservatori și muzicieni au anunțat că se retrag - inclusiv senatorul John Cornyn și producătorul puștii folosite în atacul de la Uvalde.

Trump a ținut neapărat să fie prezent și să ia cuvântul

Trump i-a atacat pe cei care s-au retras, spunând mulțimii: „Spre deosebire de unii, eu nu v-am dezamăgit, nefiind prezent”.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, care trebuia să vorbească personal la eveniment, a declarat în schimb mulțimii prin intermediul unei legături video că legile privind armele de foc sunt ineficiente pentru a preveni împușcăturile în masă.

„Există mii de legi în vigoare în toată țara care limitează deținerea sau utilizarea armelor de foc - legi care nu au împiedicat nebunii să comită acte malefice asupra unor oameni nevinovați și a unor comunități pașnice”, a spus Abbott.

„În Uvalde, bărbatul înarmat a comis o infracțiune în conformitate cu legislația texană înainte de a apăsa pe trăgaci. Este o infracțiune de a deține o armă de foc în incinta școlii. Dar acest lucru nu l-a oprit”, a mai spus Abbott, conform Mediafax. 

Cele mai recente ajutoare primite de Ucraina

 Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.

"Apărarea de coastă a țării noastre nu numai că va fi întărită de rachetele Harpoon, dar acestea vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate", a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că rachetele Harpoon shore-to-ship vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptun în apărarea coastei țării, inclusiv a portului sudic Odesa.

Reznikov a declarat că livrările de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperării între mai multe țări, precizând că livrările din Danemarca au avut loc "cu participarea prietenilor noștri britanici".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel