Donald Trump se va deplasa în iunie la Seul, pentru a discuta cu omologul sud-coreean despre dosarul nuclear nord-coreean

Preşedintele american Donald Trump se va deplasa în luna iunie în Coreea de Sud pentru a se întâlni cu omologul său Moon Jae-in şi a discuta despre dosarul nuclear nord-coreean, aflat în prezent în impas, a anunţat miercuri Casa Albă, informează AFP şi Reuters.

Aceasta va fi a doua întrevedere între cei doi şefi de stat după eşecul celui de-al doilea summit între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, în februarie la Hanoi. Vizita lui Trump la Seul se va înscrie în cadrul deplasării lui în Japonia, unde între 28 şi 29 iunie se va desfăşura summitul G20. Cei doi oameni de stat 'vor continua strânsa coordonare a eforturilor pentru a ajunge la o denuclearizare completă şi total verificată a Republicii Populare Democrate Coreea', a informat Casa Albă, citând numele oficial al Coreei de Nord, fără a preciza data acestei escale în Coreea de Nord.

Ales în urmă cu doi ani, într-un moment în care Peninsula Coreeană se afla pe muchia unui război nuclear, Moon, care a susţinut mereu dialogul cu Phenianul, a fost artizanul extraordinarei detensionări înregistrate anul trecut şi care a permis două summituri istorice între Trump şi Kim. Însă, chiar dacă sunt nişte aliaţi foarte apropiaţi, Seulul şi Washingtonul nu au fost tot timpul la unison în ceea ce priveşte modul în care trebuie abordat Phenianul, divergenţă ilustrată şi în felul în care Coreea de Sud a prezentat viitoarea întrevedere între Trump şi Moon.

Într-un comunicat, preşedinţia sud-coreeană a explicat că cei doi lideri vor discuta despre 'stabilirea unui regim de pace durabilă prin intermediul denuclearizării complete a Peninsulei Coreene' şi nu doar a Nordului. 'Denuclearizarea Peninsulei Coreene' era termenul folosit în declaraţia comună semnată de Trump şi Kim în timpul primului lor summit, la Singapore. Însă aceasta este o formulă foarte vagă, ce permite numeroase interpretări, iar procesul diplomatic între Washington şi Phenian s-a împotmolit în ultimele luni din cauza unui dezacord privind sensul acestei formulări.

În trecut, Coreea de Nord a susţinut că denuclearizarea include retragerea umbrelei nucleare americane şi a celor 28.500 de militari americani staţionaţi în Sud. Anunţul privind această nouă întrevedere intervine la o săptămână după ce Phenianul a lansat două rachete cu rază de acţiune scurtă, al doilea test militar în mai puţin de o săptămână. Cel de-al doilea summit între Trump şi Kim a eşuat la Hanoi din cauza incapacităţii celor doi şefi de stat de a se pune de acord asupra concesiilor pe care Phenianul ar trebui să le facă în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel