IPJ a lansat o campanie de prevenire a violenţei domestice

violenta domestica
violenta domestica

Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj, în colaborare cu Asociaţia Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune, desfăşoară, începând din această săptămână, acţiuni de prevenire a violenţei domestice cu scopul de creştere a capacităţii femeilor - victime ale violenţei domestice de a se valoriza şi de a conştientiza statutul şi rolul pe care trebuie să îl aibă în societate.

Acţiunea are ca obiective şi informarea femeilor - victime ale violenţei domestice asupra prevederilor legale care vin în sprijinul lor, dar şi recâştigarea echilibrului emoţional şi a respectului de sine.

Potrivit unui comunicat al IPJ Dolj, în cadrul proiectului, ofiţerii din cadrul Centrului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii, poliţiştii de proximitate şi cei din mediul rural, împreună cu psihologii şi psihoterapeuţii din cadrul Asociaţiei, vor desfăşura activităţi de informare a victimelor violenţei domestice de către poliţiştii care sunt sesizaţi sau se autosesizează cu privire la comiterea unor astfel de infracţiuni şi despre oferirea în mod gratuit a unor servicii de consiliere juridică şi psihologică.

De asemenea, vor fi organizate sesiuni de instruire a poliţiştilor cu privire la modalităţi de gestionare şi aplanare a stărilor conflictuale intrafamiliale, sesiuni de informare a medicilor şi a altor persoane interesate să se implice în prevenirea violenţei domestice, cu privire la existenţa centrului de suport pentru victimele violenţei intrafamiliale şi a serviciilor pe care acesta le oferă. La nivelul şcolilor vor fi organizate sesiuni de instruire a cadrelor didactice care pot disemina informaţia către elevele de gimnaziu şi liceu cu privire la importanţa stabilirii unor reguli şi limite de toleranţă încă de la începutul unei relaţii, astfel încât aceasta să fie una sănătoasă, lipsită de forme de violenţă.

În anul 2014, în judeţul Dolj au fost înregistrate 432 de victime ale actelor de violenţă intrafamilială, care au implicat, în principal, folosirea violenţei fizice, verbale şi ameninţarea cu acte de violenţă. Specialiştii în domeniu (asistenţi sociali, poliţisti, sociologi, psihologi) estimează că numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţele oficiale, deoarece multe victime nu depun plângere, femeile fiind principala categorie vulnerabilă în cadrul actelor de violenţă intrafamilială.

'Din punct de vedere al mediului de provenienţă, situaţia înregistrează o tendinţă descendentă în urban, în timp ce în mediul rural se menţine la un nivel îngrijorător. Pe fondul consumului de alcool ca factor declanşator, în corelaţie directă cu statutul victimei şi al agresorului în cadrul familiei, cauzele declanşării conflictelor constituie, în fapt, un conglomerat de frustrări şi comportamente deviante sedimentate în timp: resursele financiare insuficiente, mentalitatea arhaică coroborată cu nivelul precar al educaţiei, relaţiile extraconjugale, gelozia, modul de a-şi împărţi sarcinile zilnice etc.

Din păcate, în special în cazul femeilor, victima nu găseşte resurse să rupă relaţia după prima agresiune îndreptată asupra ei, motivele fiind variate: dependenţa emoţională şi/sau financiară faţă de agresor, prezenţa copiilor şi resursele limitate de creştere a lor, lipsa educaţiei, neîncredere şi respect de sine scăzut, lipsa de sprijin din partea familiei extinse sau din partea cercului de relaţii extra-familial', se precizează în comunicatul IPJ Dolj. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel