Doliu în lumea științei: Ahmed Zewail, laureat al premiului Nobel, a murit

Lumea științei este în doliu. Chimistul american de origine egipteană Ahmed Zewail, laureat al premiului Nobel, a decedat marţi la vârsta de 70 de ani, în Statele Unite, a anunţat purtătorul său de cuvânt, potrivit televiziunii publice din Egipt, citate de Reuters.

Zewail a fost consilier pentru ştiinţă şi tehnologie al preşedintelui american Barack Obama, primul emisar ştiinţific al SUA în Orientul Mijlociu şi membru al California Institute of Technology (Caltech), scrie Agerpres, potrivit stiripesurse.ro.

A primit premiul Nobel pentru chimie în 1999, pentru cercetările sale în domeniul reacţiilor ultrarapide. Acestea au deschis un domeniu nou, denumit femtochimie - femto fiind prefixul care indică o milionime de miliardime (10 la puterea minus 15). A contribuit şi la dezvoltarea aşa-numitei microscopii electronice cvadridimensionale şi a scris circa 600 de articole ştiinţifice şi 16 cărţi.

Citește și: Doliu imens în presa din România: A decedat după o lungă suferință

Născut în oraşul Damanhur din Egipt, a studiat la Universitatea Alexandria înainte de a emigra în SUA, ţară a cărei cetăţenie a obţinut-o în 1982. Doctor al University of Pennsylvania, a efectuat cercetări postdoctorale la University of California din Berkeley. A predat chimie şi fizică la Caltech din 1976.

Sherif Foad, purtătorul de cuvânt al savantului, a declarat televiziunii egiptene că nu cunoaşte cauza decesului, confirmat pentru Reuters şi de o purtătoare de cuvânt a Caltech. "Cancer sau altceva... Doctorul (lui Zewail - n. red.) mi-a spus că e în stare stabilă, ultima oară când l-am sunat, săptămâna trecută," a afirmat Foad.

Citește și: Barack Obama, lovitură pentru Donald Trump. Declarație tranșantă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel