Doliu în Dreptul românesc. A murit prof. Stanciu D. Cărpenaru

Cătălin Șerban / 25 noi 2019 / 22:02 Salveaza PDF Comentarii

Profesorul de drept, Stanciu D. Cărpenaru, a încetat din viață, în această seară, la vârsta de 84 ani.

”În această seară lumea juridică românească a suferit o mare pierdere. A plecat dintre noi un mare OM al Dreptului românesc: Domnul Profesor universitar doctor h.c. Stanciu D. Cărpenaru. Dascăl și mentor pentru nenumărate generații de juriști, a trăit simplu, cinstit, extrem de corect și drept, a susținut necondiționat studenții și colaboratorii dedicați și merituoși.

A fost dedicat Dreptului și, în special, Dreptului comercial și proiectului unui nou Cod comercial român - proiectul său de suflet.
Profesorul Stanciu D. Cărpenaru este o mare personalitate care a intrat în galeria marilor creatori ai Dreptului român.

Am avut privilegiul și onoarea să îmi fie profesor și coordonator de doctorat, și, mai ales, să fiu în apropierea Domniei Sale până acum - să lucrăm împreună în multe proiecte.
Iubea viața, dar a simțit cu precizie vremea trecerii, și, ca niciodată, mi-a spus că pleacă știind că-și lasă proiectele pe mâini bune. Ce datorie enormă pe umerii noștri ... Vă mulțumesc pentru tot, Domnule Profesor Cărpenaru, Dumnezeu să vă odihnească!”, a transmis pe Facebook Luminița Tuleașcă, avocat și profesor de drept comercial și drept comercial internațional la Facultatea de Drept din București.

 

Profesor la Facultatea de Drept din București


Și-a început activitatea didactică și științifică la Facultatea de Drept a Universității din București cu cercetarea și susținerea prelegerilor în materia dreptului civil ( teoria generală a obligațiilor, dreptul succesoral, proprietate intelectuală).

Odată cu schimbarea structurii învățământului românesc, după decembrie 1989, profesorul Cărpenaru și-a orientat preocupările științifice către cea mai vie subramură a Dreptului privat, Dreptul comercial.Datorită aplecării către studiu și cercetare , a reușit să publice primul curs de Drept comercial român care a constituit prima lucrare de referință pentru teoreticienii și practicienii dreptului într-o materie aflată la început de drum.

 

Profesorul a fost preocupat de dreptul comercial după 1989Intensificând analiza materiei clasice a Dreptului comercial, profesorul Cărpenaru a elaborat studii aprofundate în domeniul societăților comerciale, al principalelor contracte din activitatea comercială și al tratamentului juridic al comercianților aflați în dificultate financiară.

Purtând un respect deosebit pentru dezvoltarea și răspândirea principiilor Dreptului comercial, a format numeroși juriști, inițial în cadrul programelor de licență și mai apoi, până în prezent în cadrul școlii doctorale.

Prin întreaga sa activitate, profesorul Cărpenaru este unul dintre cei mai reprezentativi autori de Drept civil și cel mai ilustru autor contemporan de Drept comercial român.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25