Doliu în Cipru. Un fost preşedinte a murit

Fostul preşedinte cipriot Demetris Christofias a decedat vineri, la vârsta de 72 de ani, după aproximativ o lună de spitalizare pentru probleme respiratorii, anunţă Reuters din surse oficiale. Ceva mai devreme, medicii comunicaseră că starea sa se înrăutăţeşte şi este ireversibilă. 

Christofias a fost primul şef de stat comunist în Cipru, din 2008 până în 2013. Anterior, condusese AKEL, partidul comunist moderat, unul din cele mai mari din insulă. În 2013, el nu a candidat pentru realegere, după un mandat marcat de o criză financiară din cauza căreia Ciprul a avut nevoie de un plan internaţional de salvgardare.

În timpul preşedinţiei lui Christofias s-a produs cel mai mare dezastru pe timp de pace din istoria ţării: muniţiile confiscate de pe un petrolier iranian, care urmau să ajungă în Siria, au explodat în timpul depozitării în Cipru, omorând 13 oameni.

Tot în aceeaşi perioadă, Ciprul a început prospectarea rezervelor de hidrocarburi în apele teritoriale, unde primul zăcământ a fost descoperit în 2011. Fostul preşedinte a susţinut eforturile de reunificare a Ciprului, divizat după invazia turcă din 1974, în urma unei lovituri de stat inspirate de greci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel