Urmărește emisiunea live


Doliu: Academicianul Ion Ianoși s-a stins din viață

Lumea academică din România este mai săracă. Una dintre personalităţile marcante ale culturii române contemporane, academicianul Ion Ianoși, s-a stins din viață, se arată într-un mesaj postat pe site-ul Facultății de Filosofie a Universității din București.

"Facultatea de Filosofie a Universității din București, profesorii și studenții în egală măsură, anunță cu profundă durere încetarea din viață a distinsului profesor și academician Ion Ianoși.

Profesorul Ion Ianoși a fost timp de decenii o prezență marcantă în viața facultății noastre și în cultura română.

Specialist de valoare internațională în estetică, filosofia culturii, istoria și circulația ideilor, critică și teorie literară, profesorul Ianoși a scris lucrări de referință în toate aceste domenii, articole și studii, introduceri și postfețe la volume cu mare încărcătură intelectuală. Traducător și critic inspirat al operelor unor mari personalități precum Thomas Mann, Dostoievski sau Tolstoi, a fost în același timp un promotor al ideilor umaniste și un model intelectual pentru generații de studenți, tineri intelectuali și toți cei interesați de cultură.

Ion Ianoși va rămâne un nume de referință în cultura română.Profesorul Ion Ianoși a fost timp de decenii o prezență marcantă în viața facultății noastre și în cultura română. Specialist de valoare internațională în estetică, filosofia culturii, istoria și circulația ideilor, critică și teorie literară, profesorul Ianoși a scris lucrări de referință în toate aceste domenii, articole și studii, introduceri și postfețe la volume cu mare încărcătură intelectuală. Traducător și critic inspirat al operelor unor mari personalități precum Thomas Mann, Dostoievski sau Tolstoi, a fost în același timp un promotor al ideilor umaniste și un model intelectual pentru generații de studenți, tineri intelectuali și toți cei interesați de cultură.

Ion Ianoși va rămâne un nume de referință în cultura română", este anunțul trist al Universității.

Academicianul Ion Ianoși s-a născut la 1 mai 1928, în Brașov. A început Facultatea de Filosofie și Litere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, iar în anul al doilea de facultate a plecat la studii în URSS, la Leningrad. Acolo a urmat Facultatea de Filosofie și a obținut licența în filosofie, fiind declarat șef de promoție pe întreaga universitate. Datorită acestui fapt a primit acceptul de a se înscrie la doctorat, specialitatea estetică.

A publicat lucrări de filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, estetică, teorie și critică literară. Demn urmaș al lui Tudor Vianu, a scris și a publicat o amplă prefață la Estetica acestuia.

Fin cunoscător al culturilor română, germană, rusă, maghiară, franceză, engleză și americană a publicat de-a lungul anilor cărți reprezentative din care enumerăm: Romanul monumental şi secolul XX, Thomas Mann, Dostoievski – tragedia subteranei, Sublimul în estetică, Sublimul în artă, Sublimul în spiritualitatea românească, Estetica, O istorie a filosofiei româneşti – în relaţia ei cu literature, Idei inoportune, Vârstele omului și Internaționala mea. Cronica unei vieți, se arată în mesajul postat de Facultatea de Filozofie.

Corpul neînsuflețit al Profesorului Ion Ianoși este depus în imobilul din Str. Vulturilor nr. 11 (lângă Hala Traian). Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face vineri, 1 iulie, între orele 18.00-20.00, sâmbătă, 2 iulie și duminică, 3 iulie, între orele 10.00-16.00. Incinerarea va avea loc luni, 4 iulie, ora 10.30 la Crematoriul Vitan-Bârzești (Șoseaua Vitan-Bârzești 9-11). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel