DOLIU: A murit un nume mare din promoția de aur a teatrului românesc

Valeriu Moisescu, marele regizor de teatru, a murit joi, la vârsta de 84 de ani. Face parte din promoția de aur a teatrului românesc, unde i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Sanda Manu.

"Mohicanul mohicanilor! De astăzi vom vorbi la trecut despre cel care a creat cei mai buni regizori din țară. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris îndurerat Vitalie Lupașcu pe pagina sa de Facebook.

Născut la Câmpina pe 1 aprilie 1932, Valeriu Moisescu a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1956. La regie i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Mihai Dimiu și Sanda Manu. După terminarea facultății, a montat la teatrele din Galaţi, Oradea şi Ploiesti, cu actori care i-au fost şi mari prieteni: Mihai Paladescu, Ştefan Bănică, Ion Marinescu, Toma Caragiu, Gina Patrichi. Angajat la Teatrul Bulandra din 1964, regizorul l-a slujit fără întrerupere mai bine de 25 de ani. În paralel cu o intensă activitate pedagogică, i-a îndrumat pe Silviu Purcarete, Cristian Hadjiculea, Mihai Lungeanu, Claudiu Goga, Gianina Cărbunariu. De asemenea, a pus în scenă spectacole de succes şi la Iaşi, Craiova, la Teatrul Mic, Comedie, Nottara sau Ion Creangă.

A publicat peste 200 de articole teoretice şi mărturii de creaţie

Din octombrie până în 1995 a avut rubrică permanentă în revistele „Teatrul" şi „Teatrul azi", intitulată „Însemnări contradictorii", publicate ulterior în volum la Editura UNITEXT. Este iniţiatorul seriei de studii „Maeştri ai teatrului românesc în a doua jumătate a secolului al XX-lea" din cadrul Centrului de cercetări, studii şi experimente teatrale „Crin Teodorescu" al UNATC „I.L. Caragiale.

Valeriu Moisescu a fost distins cu premiul UNITER, în 1998, pentru întreaga activitate.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel