Doi medici psihiatri, trimişi în judecată pentru luare de mită

Doi medici psihiatri din Piteşti, Valerian Azamfire şi Eli Morman, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General pentru luare de mită, fiind acuzaţi că au cerut bani de la sute de pacienţi, în schimbul eliberării de documente medicale fictive pentru încadrarea în grad de invaliditate sau handicap.

În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată şi două asistente medicale, Eleonora Stoicescu şi Carmen Cristina Constantinescu, acuzate de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada 27 aprilie - 23 iunie 2015, în calitate de medici psihiatri ai Laboratorului de Sănătate Mintală Piteşti, contra unor sume de bani ce variau între 10 şi 100 de lei, Valerian Azamfire şi Eli Morman au procedat la diagnosticarea, internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-au eliberat documente medicale necesare pentru încadrarea ori menţinerea în grad de invaliditate sau handicap, deşi în realitate unii beneficiari nu sufereau de acele afecţiuni.

De asemenea, în unele situaţii, medicii au eliberat reţete medicale unor pacienţi sau au avizat programe de recuperare, documentele fiind necesare şi pentru comisia de expertiză medicală.

Procurorii susţin că, prin acordarea deciziilor de încadrare în grad de invaliditate şi implicit a unor drepturi de asigurări sociale unor persoane care, în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt.

Medicul Azamfire este acuzat că a luat bani de la 483 de persoane, iar Eli Morman de la 14 persoane. În aceeaşi perioadă de timp, Eleonora Stoicescu şi Carmen Constantinescu, în calitate de asistente medicale în cadrul aceluiaşi laborator, au primit sume de bani (aproximativ 5 lei/pacient) sau produse de la pacienţi, cu ocazia menţionării în registrul de consultaţii sau pentru eliberarea unor documente medicale ori avizarea programelor de recuperare.

Asistentele, potrivit atribuţiilor de serviciu, au în competenţă consemnarea în registrele de evidenţă a pacienţilor raportările către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Argeş, printarea reţetelor etc., astfel încât ele intermediau relaţia pacient - medic.

Existau chiar situaţii când interveneau pe lângă doctori pentru eliberarea unor astfel de documente, la cererea unor pacienţi care nu erau consultaţi în mod efectiv de către medici.

Cât priveşte sumele de bani primite cu titlu de mită de către inculpaţi, acestea erau remise fie direct, în mână, fie erau puse în carnetele de sănătate. În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani ridicate de la inculpaţi, după cum urmează: 81.665 lei, 11.985 euro, 4.564 USD şi 10 lire sterline. Dosarul se va judeca la Tribunalul Argeş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel