Doi ani de la tentativa de lovitură de stat din Turcia

Turcia a comemorat duminică sângeroasa tentativă de lovitură de stat de acum doi ani ce a avut ca scop înlăturarea de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Revolta de acum doi ani a condus ulterior la o ripostă implacabilă, iar Erdogan a fost reales recent, cu prerogative sporite, informează AFP.

'Nu vom uita ziua de 15 iulie (2016) şi nu vom permite să fie uitată', a declarat Erdogan, în timpul unui dejun, la Ankara, cu rudele celor circa 250 de victime ale puciului ratat, după o ceremonie religioasă la o moschee din capitala Turciei. Erdogan urma să se deplaseze spre seară la Istanbul pentru a pronunţa un discurs, la orele 18:00 GMT, în apropierea unui pod ajuns sub controlul puciştilor şi unde au fost ucişi zeci de civili care încercau să-i alunge.

În întreaga ţară, turcii au vizitat mormintele victimelor puciului, în timp ce posturile de televiziune au difuzat imaginile cele mai de impact ale nopţii dintre 15 şi 16 iulie, precum şi apelul la rezistenţă lansat de Erdogan. La doi ani după ce a fost martorul celei mai violente forme de contestare a puterii sale, Erdogan, care conduce Turcia din 2003, pare mai puternic ca oricând.

El a fost reales luna trecută pentru un nou mandat de cinci ani, cu prerogative mult întărite, după o reformă constituţională controversată.

Vezi și: Turcia, puci Erdogan. Militari condamnați la închisoare pe viață


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel