Documentele găsite pe biroul lui Ceaușescu. Dictatorul pregătise un discurs special la celebrul balcon, dar nu l-a mai rostit niciodată

Nicolae Ceaușescu, la ultimul său discurs din balconul CC, pe 21 decembrie 1989. Foto: Agerpres
Nicolae Ceaușescu, la ultimul său discurs din balconul CC, pe 21 decembrie 1989. Foto: Agerpres

Pe data de 22 Decembrie 1989 Revoluția atingea punctul culminant în momentul în care revoluționarii pătrundeau în sediul Comitetului Central iar dictatorul Nicolae Ceaușescu părăsea cu un elicopter sediul CC, simbolul puterii comuniste.

În noaptea dintre 20 și 21 decembrie 1989 Comitetul Municipal PCR hotărăşte organizarea la Bucureşti, în Piaţa Republicii, azi Piața Palatului, din faţa sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, un mare „miting popular” pentru susținerea regimului în contextul represiunii criminale pe care Nicolae Ceaușescu a ordonat-o la Timișoara.

A fost ultimul discurs al lui Ceaușescu de la celebrul balcon al Comitetului Central. În timpul discursului s-au auzit huiduieli, s-a creat panică iar manifestanții s-au dispersat. Disperat, Ceaușescu a încercat să calmeze masa de oameni, dar a fost nevoit să părăsească microfonul. Revoluția începea și la București.

După o noapte de confruntări între revoluționarii baricadați în fața Sălii Dalles și la Inter și trupele de represiune, noapte în care la ordinele lui Ceaușescu s-a deschis focul și s-a intrat cu tancurile peste revoluționari, înregistrându-se zeci de morți, mii de oameni s-au strâns încă de la primele ore în fața CC pentru a protesta. Mulțimea nervoasă a pătruns în sediul CC iar Ceaușescu a fost nevoi să părăsească sediul puterii comuniste la bordul unui elicopter.

Documente găsite pe biroul lui Ceaușescu. Dictatorul pregătea un discurs pe care nu a mai apucat să-l rostească

2. Revoluție-... (revolutie_87943600.jpg)

Revoluție-Decembrie-1989

În toată nebunia de după pătrunderea mulțimii în sediul CC, pe biroul dictatorului s-au găsit documente însemnate chiar de Ceaușescu.

Publicistul Alex Mihai Stoenescu, în volumul „Revoluția din Decembrie 1989 - O tragedie Românească”, volumul 4, amintește acest episod.

Ceaușescu își pregătise un discurs special în care cita din Fidel Castro, liderul Cubei și în care îl ataca extrem de violent pe Mihail Gorbaciov, liderul sovietic și arhitectul perestroikăi, mișcarea de liberalizare care a dus la prăbușirea regimurilor comuniste aflate deja în moarte clinică.

„Pe biroul lui Ceaușescu s-au găsit câteva telegrame Agerpres. Două dintre ele - așa cum au relatat revoluționarii care au intrat în biroul lui în după-amiaza de 22 decembrie - aveau sublinieri și semne făcute cu cerneală albastră. Erau telegrame privind reacția lui Fidel Castro la programul perestroika și cu referire la evenimentele din Panama. 

(...)

El subliniase un pasaj din cuvântarea lui Fidel Castro la adunarea populară de la Havana din 11 decembrie 1989. (...) Era un atac direct și violent la adresa lui Mihail Gorbaciov. Pe de altă parte, Castro atingea problema dragă lui Ceaușescu: „calomnierea socialismului”, „distrugerea valorilor socialismului” de către Gorbaciov. Era teme pe care Ceaușescu intenționa să le atace la mitingul din 21 decembrie (...) și chiar fraze pe care dictatorul român intenționa să le reproducă din cuvântarea dictatorului cubanez”, arată Alex Mihai Stoenescu, în volumul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel