Documente scurse de la Pentagon. Prigojin s-ar fi oferit să dea informații ucrainenilor despre pozițiile rușilor. Forțele Kievului au fost sceptice cu privire la oferta șefului Wagner

Sursă foto: Captură foto Prigojin
Sursă foto: Captură foto Prigojin

Pe fondul tensiunii cu regimul de la Kremlin, liderul Wagner le-ar fi oferit ucrainenilor locațiile trupelor invadatoare în schimbul cruțării soldaților săi din grupul de mercenari, arată documentele scurse.

Într-o aparentă escaladare a disputei publice a lui Evgheni Prigojin cu Vladimir Putin cu privire la armata sa de mercenari, liderul grupului Wagner s-ar fi oferit să vândă locațiile trupelor ruse oficialilor ucraineni în schimbul cruțării soldaților săi pe câpul de luptă, potrivit documentelor scurse de la Pentagon, scrie Business Insider.

The Washington Post a raportat că documentele de informații militare americane care au fost partajate pe un server Discord de Jack Teixeira, un aviator de 21 de ani la o unitate a Gărzii Naționale din Massachusetts, au inclus detalii despre o întâlnire din ianuarie între Prigojin și oficiali ucraineni anonimi, în care liderul Wagner a făcut o ofertă disperată.

În schimbul retragerii ucrainenilor din primele linii din Bahmut, unde mercenarii Wagner s-au confruntat cu pierderi masive pe care Prigojin le pune pe seama lipsei de sprijin și aprovizionării cu muniții din partea statului rus, șeful grupului de mercenari ar fi dezvăluit locațiile trupelor ruse care așteaptă contraatacul Ucrainei.

Unele versiuni ale documentelor scurse care circulă online au fost editate, a raportat anterior Insider, dar doi oficiali ucraineni anonimi au confirmat WaPo că Prigojin a vorbit cu ofițerii de informații ucraineni de mai multe ori. Un oficial a indicat că Prigojin a făcut oferta cu privire la Bahmut de mai multe ori, dar liderii de la Kiev, sceptici cu privire la obiectivele sale, au refuzat.

Documentul nu specifică ce poziții ale trupelor rusești au fost dezvăluite de Prigojin, a raportat WaPo, iar oficialii americani au pus la îndoială, în mod similar, intențiile liderului Wagner. Cu toate acestea, mai mulți comandanți militari ruși de nivel înalt au fost uciși lângă Bahmut în ultimele săptămâni.

Prigojin, care l-a criticat din ce în ce mai mult pe Putin pentru că nu a furnizat trupelor sale suficientă muniție, a promis la începutul acestei luni că își va retrage trupele din orașul Bahmut din estul Ucrainei, locul uneia dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii ale invaziei ruse.

La câteva ore după anunțul său, Rusia a lansat un atac masiv asupra orașului ucrainean folosind arme chimice aparente, a raportat anterior Insider.

Reprezentanții Pentagonului, Ministerului Apărării al Ucrainei și Guvernului Federației Ruse nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale Insider.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel