Documentarul Navalny a luat Oscar. Kremlinul lansează acuze de politizare

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Kremlinul acuză Academia Americană de Film că încearcă să politizeze cea de-a 7-a artă, după ce documentarul Navalny a primit premiul Oscar. 

Kremlinul vede în acordarea premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar peliculei "Navalny", un film despre liderul opoziţiei ruse Alexei Navalny, o tentativă de "politizare" a celei de-a 7-a arte, informează AFP.

În regia canadianului Daniel Roher, lungmetrajul prezintă ascensiunea politică a lui Alexei Navalny, tentativa de asasinat căreia i-a supravieţuit cu greu şi încarcerarea sa ulterioară.

"Şi mai este cineva care nu a putut fi cu noi în această seară: Alexei Navalny, liderul opoziţiei ruse, rămâne în detenţie în regim de izolare din cauza a ceea ce el numeşte - vreau să mă asigur că îi citez corect cuvintele - războiul de agresiune nedrept al lui Vladimir Putin în Ucraina", a declarat Roher la primirea statuetei.

Dmitri Peskov lansează acuze de politizare, deşi spune că nu a văzut filmul



La rândul său, Kremlinul a acuzat Hollywoodul că încearcă să "politizeze" cea de-a 7-a artă.

"Chiar dacă nu am văzut filmul, presupun că există un anumit element de politizare a subiectului", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în faţa presei.

"Hollywood-ul însuşi nu se fereşte uneori să îşi politizeze operele", a adăugat el.

Închis de mai bine de doi ani, Navalny a fost arestat la întoarcerea sa în Rusia după o otrăvire pe care el o atribuie Kremlinului, în pofida dezminţirilor acestuia.

În martie anul trecut, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru ceea ce el consideră a fi acuzaţii fictive de "fraudă".

Yulia Navalny, soţia politicianului rus, a urcat pe scena galei Oscar şi a susţinut un scurt discurs prin care s-a adresat soţului ei, criticându-l totodată pe Vladimir Putin.

"Soţul meu se află în închisoare pur şi simplu pentru că a spus adevărul. Soţul meu este în închisoare pur şi simplu pentru că apără democraţia", a declarat duminică aceasta.

Produs de HBO Max şi de CNN Films, "Navalny" a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul de film Sundance la 25 ianuarie 2022.

În februarie 2023, lungmetrajul a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun documentar la gala premiilor BAFTA de la Londra, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel