DOCUMENT - Propunerea pentru Paşaportul Verde, publicată de Comisia Europeană

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Comisia Europeană a publicat draftul de propunere pentru "paşaportul verde", care ar urma să faciliteze libera circulaţie în spaţiul UE pentru cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19. 

Potrivit documentului, pe acest "paşaport verde" va fi inclus un număr limitat de date şi  nu va nevoie de crearea unei baze de date centralizate. 

În plus, transmite Comisia Europeană, această propunere va impacta în mod pozitiv dreptul la liberă circulaţie şi rezidenţă în spaţiul UE. Respectivele documente vor putea fi folosite de europeni când călătoresc şi vor arăta dacă s-au vaccinat, dacă s-au testat împotriva COVID-19 sau dacă au fost infectaţi şi sunt în perioada de recuperare, lucru care le permite europenilor să fie exceptaţi de la diversele măsuri de carantinare şi izolare din statele membre. 

Scopul final este ca aceste certificate sanitare să ajute la ridicarea restricţiilor din toate ţările europene, transmite Comisia. 

VEZI AICI DOCUMENTUL COMPLET. 

Controverse în Parlamentul European. Probleme cu "paşaportul verde"

"Sunt probleme foarte complicate cu paşaportul ăsta.

Prima este că se numeşte paşaport. Deşi numele lui va fi schimbat în Parlament, probabil, şi se va ajunge la un certificat. Doi, atât timp cât nu se fac teste de anticorpi, e foarte ciudat să dai un certificat sau paşaport unor oameni despre al căror procent de anticorpi în organism nu se ştie nimic. Trei, este această problemă cu valabilitatea anticorpilor.

Acum nu ştim exact cât anume vom avea anticorpii după vaccinare. Unii spun şase luni, unii un an. Atunci este o problemă cu modul în care va fi folosit acest certificat, pentru că el ridică semne de întrebare legate de siguranţa cetăţenilor din ţara de destinaţie. Dacă avem de-a face cu un posesor de certificat care a avut anticorpi şi nu îi mai are? Sunt elemente care nu s-au luat în calcul, probabil vor fi amendate în Parlament", a declarat Carmen Avram pentru DC NEWS. 

VEZI  Pașaportul verde, controverse în PE. Carmen Avram, informații în premieră: Cum călătoresc cei deja vaccinați, ce se va întâmpla cu testul PCR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel