Doctori pe motociclete, cu defibrilator, echipament de resuscitare şi oxigen

motociclete SMURD
motociclete SMURD

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat că în aproximativ două săptămâni, vor fi introduse în Bucureşti, în premieră pentru România, două motociclete de intervenţie rapidă, proiectul fiind derulat în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

"În premieră pentru România, în curs de circa două săptămâni, vom lansa primele două motociclete de intervenţie rapidă, în Bucureşti. Proiectul este unul realizat în colaborare cu IGSU, iar motocicletele vor fi dotate cu defibrilator, echipament de resuscitare, stingător şi oxigen. Astfel, dacă ajunge la un caz de stop cardiac, paramedicul de pe motocicletă poate defibrila pacientul, având dotarea minimă necesară pentru a salva o viaţă, exact după standardele europene", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Şimleu Silvaniei, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, cele două motociclete au fost achiziţionate din fondurile obţinute de la populaţie prin redirecţionarea a doi la sută din impozitul pe venit către Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

"Motocicletele vor deservi zonele aglomerate şi greu accesibile, asigurând ajutor până la sosirea echipajelor de pe maşini. Facem tot posibilul pentru a ajunge la bolnav cât mai repede. Este un proiect specific Bucureştiului, nu aş lansa motocicletele în niciun alt oraş din ţară", a declarat Arafat.

El a explicat că situaţia Capitalei este una aparte, întrucât are un centru istoric unde unele străzi sunt greu accesibile maşinilor de intervenţie.

De asemenea, în Bucureşti "circulaţia rutieră este bară la bară" şi ambulanţa nu poate trece, astfel că până ajunge la faţa locului pot trece 10-15 minute, lucru care reduce şansele de salvare a pacientului.

"În schimb, o motocicletă poate ajunge mult mai repede pentru a începe acordarea primului ajutor. Este un proiect sigur. Deja motocicletele au fost achiziţionate, dotate, inscripţionate, iar pompierii care vor lucra pe ele fac deja instruiri cu Poliţia Rutieră", a spus Raed Arafat.

Citeşte şi:

De marţi, motocicletele SMURD vor circula prin Bucureşti

Motocicletele SMURD au ajuns pe stradă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel