Doctor, avertisment pentru TOȚI elevii din România

Prof. univ. dr. Gheorghe Burnei a explicat luni, într-o declaraţie acordată AGERPRES, că purtarea unui ghiozdan greu nu conduce la apariţia scoliozei, dar poate să afecteze coloana vertebrală.

El a precizat că, în ultimii ani, s-a constatat o creştere a numărului de cazuri de scolioză.

'Niciodată ghiozdanul nu induce apariţia unei scolioze congenitale. El poate să favorizeze, atunci când este purtat pe un singur umăr, mai ales pe umărul căzut puţin mai jos. Această favorizare apare numai în momentul în care durata de purtare a ghiozdanului pe umărul dispus mai jos se perpetuează o perioadă îndelungată de timp. Să înlăturăm această suspiciune. Este bine ca părinţii să ştie, dar nu este adevărat că acest ghiozdan poate duce la apariţia scoliozei. Este bine ca ghiozdanul să fie purtat ca un troler, fie tras, fie împins', a afirmat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei.

Potrivit acestuia, procentul de reuşită a operaţiilor de scolioză este de aproximativ 80%, în multe dintre cazuri cei operaţi putând să revină la o viaţă normală.

[citeste si]

'Procentul de reuşită a intervenţiilor, atât la mine cât şi la ceilalţi colegi din străinătate, este de 78 - 80%. Aceasta înseamnă că, dacă în urma unei intervenţii operatorii s-a reuşit să se corecteze măcar 5 - 10% din capacităţile cu defecte ale pacientului, înseamnă că rezultatul este satisfăcător şi poate fi bun sau chiar foarte bun. Avem cazuri care au revenit la o viaţă normală şi deplasarea pe stradă, după un an, arată că ei trăiesc în condiţii normale', a spus Burnei. El a menţionat că incidenţa scoliozei la fete este mai mare decât la băieţi şi din cauza unui tonus muscular scăzut sau a unei 'laxităţi' crescute a articulaţiilor, în general cele de la coloana vertebrală. 'Incidenţa (bolii - n.r.) la fete este superpozabilă pe apariţia unui tonus scăzut pe sistemul muscular sau laxitate crescută la nivelul articulaţiilor în general şi articulaţiilor de la coloana vertebrală. (...) Toate aceste lucruri pot constitui factori ce pot să fie incriminaţi în cauzalitatea acestei afecţiuni', a explicat profesorul universitar doctor. Medicul şi-a exprimat speranţa ca, până la sfârşitul anului, să fie realizată o statistică privind incidenţa scoliozei la nivel naţional. El a reamintit că, în octombrie 2015, a fost implementat un program naţional pentru scolioză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel