Dobânzile la credite, înghețate în Ungaria până în 30 iunie 2023

Fotografie de la Nextvoyage, Pexels
Fotografie de la Nextvoyage, Pexels

Guvernul de la Budapesta a decis îngheţarea temporară a dobânzilor la creditele ipotecare până la jumătatea anului viitor. 

Guvernul Ungariei a decis să extindă până în 30 iunie 2023 îngheţarea temporară a dobânzilor la creditele ipotecare, a anunţat luni Marton Nagy, ministrul Dezvoltării Economice, transmite MTI.

De asemenea, îngheţarea dobânzilor a fost extinsă, urmând să se aplice şi contractelor ipotecare care nu sunt subvenţionate de stat, cu o dobândă fixă, pentru o perioadă maximă de cinci ani, a adăugat Marton Nagy, conform Agerpres.

Sute de mii de familii protejate



Oficialul a explicat că prin această măsură vor fi protejate 350.000 de familii, care nu vor trebui să achite "suprataxe". Astfel, familiile vor economisi 80 miliarde de forinţi (191,3 milioane de euro) anul acesta şi peste 60 miliarde de forinţi în 2023. Fără aceste măsuri, creşterea accelerată a dobânzilor ar fi dus la majorarea plăţilor ratelor lunare cu 55%, a declarat ministrul.

Acesta susţine că Executivul trebuie să continue introducerea unor măsuri extraordinare şi semnificative pentru protejarea familiilor, în urma inflaţiei ridicate.

Guvernul de la Budapesta va continua să exploreze modalităţile de a proteja securitatea cetăţenilor şi competitivitatea economiei ungare, a adăugat Nagy.

Banca Centrală a Ungariei se confruntă cu una dintre cele mai mari dificultăţi în rândul autorităţilor din Europa Centrală - reducerea inflaţiei - după ce luna trecută a anunţat încheierea procesului de majorare a dobânzilor, la nivelul de 13%.

În septembrie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la nivelul record de 20,1%, de la 15,6% în august. Inflaţia de bază a depăşit estimările, ajungând la 20,7%.

Forintul s-a depreciat la un nivel record faţă de euro, din cauza disputei Budapestei cu liderii UE privind problemele legate de statul de drept, care blochează acordarea fondurilor europene. 

Ministrul de Externe al Ungariei: Renunțăm la speranța de pace dacă Occidentul și Rusia nu comunică între ele. Situația e dezastruoasă!

Dacă Occidentul şi Rusia nu vor avea un dialog, dacă vor lăsa să moară canalele de comunicare, renunţăm la speranţa de pace în actuala situaţie dezastruoasă, a avertizat joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Moscova.

Potrivit comunicatului MAE ungar, în cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia Săptămânii Energiei Ruseşti, şeful diplomaţiei ungare a declarat că astăzi constituie un lucru ieşit din comun faptul că un ministru de externe al unui stat membru UE şi NATO participă la acest eveniment, dar Ungaria încă nu şi-a pierdut speranţa şi se roagă pentru ca în vecinătatea sa să fie cât mai curând pace.

“Situaţia este dezastruoasă, mor şi suferă oameni, preţurile cresc vertiginos, inflaţia a atins niveluri record, ne confruntăm cu prima criză globală de energie”, a subliniat acesta.

“Ştim cu toţii că soluţia la această situaţie dezastruoasă poate fi descrisă într-un singur cuvânt şi acesta este pacea”, a explicat politicianul de la Budapesta, adăugând că ţara sa a condamnat războiul încă de la începuturi şi a solicitat încetarea focului şi începerea negocierilor de pace.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel