DNA sub Kovesi: Zeci de dosare pentru membri PSD și PNL, două pentru PDL-iști

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a precizat marți că procurorii nu deschid dosare „în funcție de anumite afinități sau de apartenența la un partid politic”, însă realitatea pare să o contrazică, scrie luju.ro.

Toate dosarele deschise de procurori unor politicieni în ultimul an au vizat, cu două excepții, doar membri ai PSD sau PNL, arată sursa citată.

De când în fruntea DNA se află Laura Codruța Kovesi, nu a trecut lună fără ca vreun liberal sau social-democrat să nu fie urmărit penal sau trimis în judecată, mai scrie luju.ro. În intervalul mai 2013 – 8 aprilie 2014, au intrat în vizorul pocurorilor DNA peste 25 de parlamentari, miniștri, primari sau președinti de Consilii Județene din fosta Uniune Social Liberală.

În aceeași perioadă, Departamentul Naționat Anticorupție a găsit doi PDL-iști cu posibile probleme - Ioan Oltean, împotriva căruia a început urmărirea penală pe 12 septembrie 2013 - şi Stelian Fulia. Primul este urmărit penal pentru folosire a influenței sau autorității funcției de vicepreședinte/secretar general al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată și favorizarea infractorului. Stelian Fuia a fost pus sub urmărire penală la 8 ianuarie 2014, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru altul un avantaj patrimonial.

Iată lista celorlalți politicieni cărora le-au fost deschise dosare penale în ultimul an: 

1. Frâncu Emilian Valentin - fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru luare de mită.

2. Cherecheș Cătălin - primar al municipiului Baia Mare, urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește.

3. Boșcodeală Constantin Octavian - primar al municipiului Buzău, trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

4. Silaghi Ovidiu Ioan - senator. Laura Codruța Kovesi a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lângă ICCJ să sesizeze Camera Deputaților, pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva acestuia, pentru infracțiunea de trafic de influență în formă continuată, fapte despre care există indicii și date că ar fi fost săvârșite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor. Ulterior, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul său.

5. Costin Gheorghe - fost viceprimar al municipiului Beiuș, actual deputat PNL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în declarații, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătura privată.

6. Dobrițoiu Corneliu - senator PNL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și participație improprie la fals intelectual, toate cu consecințe deosebit de grave.

7. Severin Adrian - europarlamentar, trimis în judecată pentru infracțiunile de luare de mită și trafic de influență.

8. Nicolae-Liviu Dragnea - deputat PSD și vicepremier, trimis în judecată în dosarul „Fraudă la referendum”, acuzat de infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

9. Bădălau Nicolae - urmărit penal, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăți comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât și pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).

10. Miron Tudor Mitrea - trimis în judecată pentru infracțiunile de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, ultimele două infracțiuni în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită.

11. Bocăneanu Emanoil Cătălin - prefect al județului Galați, cercetat pentru un cumul de infracțiuni, printre care trafic de influență, șantaj sau abuz în serviciu.

12. Prioteasa Ion - președintele Consiliului Județean Dolj, urmărit penal pentru luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

13. Coman Gheorghe - deputat, urmărit penal pentru infracțiunea de folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

14. Constantinescu Nicușor Daniel - președintele CJ Constanța, urmărit penal, în sarcina căruia s-au reținut șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave. De asemenea, procurorii au dispus reținerea pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

15. Chițoiu Laura Elena - director al Direcției Avizări din cadrul ASF la data faptelor. Urmărită penal pentru infracțiunea de de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

16. Mazăre Radu Ștefan - primarul municipiului Constanța, urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. De asemenea, reținut 24 de ore, acuzat de luare de mită.

17. Cosma Vlad Alexandru - deputat și vicepreședinte PSD, urmărit penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (trei acte materiale).

18. Cosma Mircea - președintele CJ Prahova, urmărit penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (trei acte materiale).

19. Rușanu Radu Dan - președinte al ASF, urmărit penal pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu.

20. Chițoiu Daniel - deputat PNL, fost ministru al Finanțelor. Procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ referatul în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanțelor Publice.

21. David Cristian - fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ referatul în vederea sesizării președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale, sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu sub forma participației improprii, uz de fals și fals în declarații.

22. Rădulescu Cătălin Marian - deputat PSD, urmărit penal și aflat sub control judiciar, pentru efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și dare de mită în formă continuată.

23. Constantin Nicolescu - președintele CJ Argeș, urmărit penal pentru două infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 - folosirea influenței sau autorității funcției de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dintre care una în formă continuată (14 acte materiale).

24. Drăghici Mircea George - deputat PSD, urmărit penal sub aspectul complicității la infracțiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 - folosirea influenței sau autorității funcției de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (14 acte materiale).

25. Iosif Secășean - deputat PNL, urmărit penal pentru complicitate la dare de mită și complicitate la luare de mită.

26. Duicu - Ioan Adrian - președintele CJ Mehedinți. Procurorii DNA au început urmărirea penală și au dispus reținerea sa, pentru trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu, două infracțiuni de folosirea influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite. Ulterior, a fost arestat.

27. Isăilă Marius Ovidiu - senator PSD, urmărit penal pentru două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată (2 acte materiale) și a unei infracțiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel