DNA: Nelu Iordache alături de șefi din CNADNR - Direcţia Regională Craiova, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Nelu Iordache, supranumit ''Regele asfaltului" a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar care privește lucrări pe șoseaua Transalpina. Alături de el și o serie de șefi ai CNADNR. 

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Alături de el și şefi şi angajaţi din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, au fost deferiţi justiţiei Adrian Lumezeanu, director regional al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Doina Ilie, director economic, Delia Mihaela Nedelcu, şef Serviciu organizare şi derulare achiziţii, Emil Ion Pană, consilier juridic, şi Florina Iovan, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv.

Ce spun procurorii DNA

Faptele din acest dosar au legătură cu atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina. Procurorii anticorupţie spun că inculpaţii Lumezeanu, Ilie, Nedelcu şi Pană au încălcat legea privind achiziţiile publice, semnând, la data de 5 septembrie 2008, un contract privind modernizarea DN 67C Bengeşti - Sebeş pe o porţiune de 148 km (Transalpina), cu o societate reprezentată de omul de afaceri Nelu Iordache.

În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentaţiei de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plăţii. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a şi condiţionat semnarea contractului de introducerea acestei modificări, se arată în comunicatul citat.

Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituţii de credit.

În urma acestui demers infracţional a fost cauzat CNADNR un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenţei de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro şi momentul plăţii lor în lei. În acelaşi timp a fost obţinut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina CNADNR, cât şi în obţinerea unui preţ mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obţinut dacă ar fi fost emise în lei, mai arată DNA.

CNADNR nu s-a constituit parte civilă

Până în acest moment, CNADNR nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Nelu Iordache, Delia Mihaela Iordache şi Adrian Lumezeanu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză. Omul de afaceri Nelu Iordache a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare în aprilie 2013 şi mai 2014, notează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel