Dan Nica, dosarul Microsoft: DNA, lovitură grea pentru PSD, la Strasbourg

 Din lotul celor 9 foşti miniştri pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft face parte şi Dan Nica, europarlamentar PSD.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României referatul anchetatorilor în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica.

Dacă în cazul membrilor Parlamentului României există dubii că legislatorii vor da curs solicitării DNA, în Parlamentul European nu a existat niciun caz de respingere a unei cereri trimisă de autorităţile naţionale.

DNA - URMĂRIRE PENALĂ 9 MINIȘTRI. DNA solicită începerea urmăririi penale pentru 9 foști miniștri, în cazul licențelor Microsoft

După ce procurorii din România vor trimite solicitarea la Strasbourg, europarlamentarii se vor pronunţa prin vot în plen cu privire la încuviinţarea sau nu a cererii DNA.

Informaţii vehiculate în presă spuneau că Dan Nica ar urma să-i ia locul Corinei Creţu în funcţia de vicepreşedinte al PE, după ce social-democrata a fost nominalizată pentru un post de comisar european.

Dan Nica  a fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004. El este cercetat de DNA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Acuzaţiile DNA

Procurorii anticorupţie spun că Dan Nica, ministru al MCTI în perioada 2000 – iulie 2004 şi în prezent membru al Parlamentului European, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat" şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ar fi stabilit printr-un Memorandum firmele care să participe la realizarea proiectului atestând în mod nereal că acestea fac parte dint-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

În perioada aprilie – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel