DNA l-a reținut chiar pe șeful Direcției Regionale Vamale București: Ar fi cerut un avans de 50.000 de euro! Incredibil cu ce plecau funcționarii după ”controalele” în centrele comerciale

Funcționari, șefi, dar și directorul Direcției Regionale Vamale București au fost reținuți după perchezițiile de marți. În timpul descinderilor, instituția își reafirma angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției. Iată acuzațiile! 

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 13 și 14 februarie 2024, a șase inculpați, după cum urmează:

CERNAT ALEXANDRU, TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN și VULCAN MARIAN-VLADIMIR, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită în formă continuată, 

PETROF PAUL, director al Direcției Regionale Vamale București, pentru comiterea infracțiunilor de:

- favorizarea făptuitorului,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

- luare de mită,

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, pentru comiterea infracțiunilor de:

- favorizarea făptuitorului,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

- trafic de influență, în formă continuată,

B.F., pentru comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

De asemenea în cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar față de inculpații MARIN MARIUS și GHEORGHE DEMETRIUS, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, în formă continuată. 

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute.

Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei cinci inculpați în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri.

2. În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal,  inculpații Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă.

În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă.

În aceeași perioadă, inculpatul Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul “ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea  unor autorizații.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 februarie 2024, inculpații Cernat Alexandru, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir, Stamatescu Răzvan-Cosmin și Petrof Paul urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile” anunță DNA. 

Citește și: DNA, percheziții acasă la funcționari publici, dar și-n instituții, în București, Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu. Direcția Vamală vine cu precizări/ UPDATE

În timpul descinderii,  Direcția Regională Vamală București transmitea: ”Autoritatea Vamală Română își reafirmă angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției. Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activității instituției.

Vă asigurăm că activitatea instituției nu este afectată în niciun fel de această situație. În paralel, vom lua toate măsurile interne necesare pentru a asigura că această situație este gestionată în conformitate cu standardele etice și legale.

Suntem deplin angajați să promovăm integritatea și etica în toate aspectele activității noastre, iar orice încălcare a acestor principii va fi tratată cu maximă seriozitate.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel