DNA face noi rețineri în sistemul medical

Șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" din Iași, Eduard Moldovanu, și un infirmier au fost reținuți pentru luare de mită și abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA transmis sâmbătă.

Procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, față de două asistente medicale din cadrul laboratorului, pentru aceleași infracțiuni.

DNA precizează că Eduard Moldovanu, șef al Laboratorului de Radiologie, și asistentele medicale Elena Carmen Gherman și Maria Magdalena Rîndașu sunt acuzați de luare de mită și abuz în serviciu, iar Dan Ionuț Aranyosi, infirmier, de complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu.

Pe 18 martie, 13 mai și 3 iunie, Moldovanu a pretins și primit, cu titlu de mită, de la trei pacienți o sumă totală de 1.800 de lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor și prescrierea de tratamente.

Moldovanu nu a înregistrat în evidențele unității medicale investigațiile efectuate și sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecința prejudicierii bugetului spitalului cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale, respectiv 2.000 de lei.

Pe 27 ianuarie, Gherman a pretins și primit de la un pacient 350 de lei pentru efectuarea unui examen CT cranian, în timp ce pe 11 februarie Rîndașu a pretins și primit de la un pacient 300 de lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.

[citeste si]

Cele două inculpate și-au încălcat atribuțiile de serviciu și nu au înregistrat în evidențele unității medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian și RMN de genunchi, prejudiciind bugetul spitalului cu 750 de lei.

Aranyosi este acuzat că a intermediat relațiile dintre pacienți și ceilalți trei inculpați și negocierea prețului, primind în schimb o parte dintre beneficii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatele Gherman și Rîndașu trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la DNA — Serviciul Teritorial Iași, ori de câte ori sunt chemate; să informeze de îndată DNA — Serviciul Teritorial Iași cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemate; să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu ia legătura cu ceilalți inculpați și cu persoanele care au calitatea de martori în dosar; să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele lor de existență; să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina lor.

Inculpatelor Gherman și Rîndașu li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive.

Tuturor inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând ca Moldovanu și Aranyosi să fie prezentați, sâmbătă, Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel