DNA: "Șeful vrea", sloganul după care se desfășura activitatea CJ Brașov

În perioada în care Consiliul Județean (CJ) Brașov era condus de Aristotel Căncescu, întreaga activitate administrativă a instituției se desfăşura sub sloganul "şeful vrea", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în dosarul privind atribuirea ilegală a unor contracte publice.

"În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, cercetările efectuate au relevat că (...) a făcut demersuri şi a luat măsuri pentru crearea unui aparat administrativ la nivelul CJ Braşov alcătuit din persoane care executau întocmai dispoziţiile date, fără a exista vreo preocupare pentru verificarea şi respectarea legalităţii. Treptat s-a ajuns ca întreaga activitate administrativă a CJ Braşov, inclusiv realizarea achiziţiilor publice, să se desfăşoare după sloganul 'şeful vrea'", se precizează în document, potrivit Agerpres.

Aristotel Căncescu: Nu m-am îmbogățit cu niciun leu din funcția de președinte al CJ Brașov

Procurorii arată, totodată, că, pentru a masca presiunea pe care o exercita asupra subalternilor atunci când dorea îndeplinirea dispoziţiilor date, Căncescu a dezvoltat un mod codat de adresare, folosind expresia "nu te oblig să faci nimic ilegal", după cum reiese din declaraţiile mai multor persoane audiate în dosar.

"Preşedintele foloseşte această expresie faţă de angajaţi şi este de notorietate că foloseşte expresia atunci când doreşte să fie aduse la îndeplinire dispoziţiile sale. Toţi angajaţii ştiu că atunci când preşedintele face această remarcă trebuie să fie aduse la îndeplinire de îndată dispoziţiile date", se arată într-o declaraţie a lui Cristian Emil Cirica, la rândul său inculpat în dosar.

De asemenea, în rechizitoriu se mai arată că Aristotel Căncescu asigura persoanelor din subordine, pentru a fi sigur de loialitatea lor, venituri salariale substanţiale, precum şi oportunităţi pentru afaceri proprii cu instituţii subordonate CJ Braşov. Un alt mijloc de control exercitat de Căncescu asupra acestor persoane a fost crearea unei stări de temere pentru pierderea funcţiei deţinute.

"În mod frecvent, Căncescu folosea expresia "juridicul a spus", încercând astfel să ne convingă să semnăm acte. Precizez că au existat şi cazuri în care s-a refuzat semnarea unor acte nelegale, iar preşedintele Căncescu ne-a criticat public în consiliu, în sensul că cei din oficiul juridic împiedică bunul mers al instituţiei şi blochează investiţiile", se precizează în declaraţia dată de unul dintre suspecţii din dosar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel