DNA, după ce CSM a decis că procurorii au afectat independența Justiției

Departamentul Național Anticorupție a reacționat, miercuri, la scurt timp după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că DNA a adus atingere independenţei Justiției, printr-o sesizare făcută pe 25 aprilie 2014 către Inspecția Judiciară.

Vezi aici detalii despre decizia CSM: Caz inedit în Justiția românească: Lovitură în plex primită de DNA

Iată comunicatul prin care DNA a reacționat cu privire la decizia CSM:

"La data de 17 decembrie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că o sesizare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la posibila săvârşire a unor abateri disciplinare de către un judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, cu ocazia soluţionării propunerii de arestare preventivă a doi inculpaţi, este de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Raportat la această împrejurare, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să facă următoarele precizări: 

Sesizarea Inspecţiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, a fost întemeiată exclusiv pe art. 97, din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, potrivit căruia „orice persoană poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, direct sau prin conducătorii instanţelor şi parchetelor, în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor, încălcarea obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii ori săvârşirea de către aceştia a unor abateri disciplinare”.

Respectiva sesizare a fost făcută la data de 25.04.2014, adică după soluţionarea definitivă a cererii legate de măsura preventivă formulată în cauză.

Prin urmare, demersul DNA a fost efectuat cu respectarea cadrului legal, în exercitarea dreptul anterior menţionat. Mai mult, respectivul demers nu a fost făcut public prin comunicat de presă".

Citește și: CSM: Traian Băsescu a afectat independența Justiției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel