DNA, arestare Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam. Cătălin Nechifor, președintele CJ Suceava, în referatul DNA

În referatul DNA privind arestarea deputaților PSD, Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, mai apare un nume: Cătălin Ioan Nechifor, președintele PSD al CJ Suceava. Numele șefului CJ Suceava este legat de achiziționarea din bani publici a moșiei lui Paltin Gheorghe Sturdza.

 "Prin ordonanța din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale și sub aspectul comiterii unei noi infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, (...) constând în aceea că Dan Costin Bengescu, Sorin Iacob, Viorel Hrebenciuc, cu sprijinul lui Aurel Olari, efectuează demersuri pe lângă președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, pentru a-l determina să achiziționeze din bani publici moșia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha și un conac. Este de menționat că imobilele moștenite de Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului Ștefan cel Mare Suceava, ce este în subordinea Consiliului Județean Suceava", se arată în document.

Procurorii anticorupție, prin aceeași ordonanță, au dispus extinderea urmăririi penale în cauză și pentru constituirea unui grup infracțional organizat constând în aceea că începând cu anul 2013 și până în prezent, folosindu-se de influența politică a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Costin Bengescu, Sorin Iacob, Ioan Adam acționează în mod coordonat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție sau asimilate acestora cu scopul de a facilita dobândirea în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane (ex. Paltin Gheorghe Sturdza, Paul Lambrino etc.).

Citește și: STENOGRAME Viorel Hrebenciuc. De ce se cere de DNA arestarea liderului PSD

"Prin ordonanța din 14 septembrie 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de trafic de influență, respectiv cumpărare de influență, constând în aceea că începând cu noiembrie 2013 și până în prezent, Aurel Olari, Sorin Iacob, Ioan Mătășel, Iosif Kadas, Dan Costin Bengescu, Jănică Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect, le-au promis numiților Paul—Philippe Al României și soției sale, Lia A României, că vor interveni pe lângă funcționari din cadrul autorităților publice centrale și locale, din Călărași, Suceava, Sinaia etc, cu atribuții în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obținerea urgentă și în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broșteni, jud. Suceava, a 50 ha + 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călărași și a două imobile în Sinaia etc)", au reținut anchetatorii.

În același referat se arată că, începând cu august 2013, deputatul Hrebenciuc a inițiat și derulat acțiuni de folosire a influenței, la nivelul reprezentanților autorităților publice locale din județul Bacău și, respectiv Romsilva, ce au ca scop urgentarea procedurilor specifice de punere în posesie a lui Sturdza, cu o suprafață totală de circa 43 mii hectare de pădure, chiar dacă punerea în posesie în acest moment s-ar realiza cu încălcarea dispozițiilor legale.

Citește și: DNA: Attila Korodi, ministrul Mediului, în dosarul retrocedărilor

Procurorii susțin că, pe fondul opoziției sistematice manifestate de către o serie de funcționari silvici de la nivelul RNP și al Direcției Silvice (DS) Bacău, care refuză să pună la dispoziția autorităților publice locale terenurile silvice revendicate de cel în cauză, în august 2013, Bengescu (în calitate de mandatar al lui Sturdza) i-a solicitat sprijinul lui Viorel Hrebenciuc.

"Viorel Hrebenciuc i-a solicitat sprijinul lui Adam Crăciunescu — directorul general al RNP, în scopul exercitării de noi presiuni, în baza ascendentului pe care responsabilul silvic central îl are în virtutea funcției deținute, asupra lui Ghelasă Viorel Gheorghe — directorul coordonator al DS Bacău, astfel încât reprezentanții structurii silvice județene să nu mai tergiverseze punerea în posesie a lui Sturdza Paltin-Gheorghe cu terenurile vizate de către acesta din urmă", se mai spune în document.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy