Dmitri Medvedev ameninţă: Noile regiuni ucrainene anexate ar putea fi apărate cu arme nucleare strategice

Dmitri Medvedev ameninţă: Noile regiuni ucrainene anexate ar putea fi apărate cu arme nucleare strategice
Dmitri Medvedev ameninţă: Noile regiuni ucrainene anexate ar putea fi apărate cu arme nucleare strategice

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că toate armele din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate de Rusia de la Ucraina, relatează Reuters. 

Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat că referendumurile organizate de responsabili proruşi numiţi de Moscova şi autorităţile separatiste în mari zone ale teritoriului ucrainean ocupat de ruşi vor avea loc şi că 'nu există cale de întoarcere'.

'Republicile din Donbas (Doneţk şi Lugansk) şi alte teritorii vor fi primite în Rusia', a spus el. Medvedev a declarat că apărarea tuturor teritoriilor va fi consolidată semnificativ de către forţele armate ruse, adăugând: 'Rusia a anunţat că nu doar capacităţile mobilizate, ci şi orice arme ruseşti, inclusiv arme nucleare strategice şi arme bazate pe noi principii, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecţie'.

Referendumurile care urmează să aiba loc începând de vineri în teritorii aflate sub controlul ruşilor în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie din Ucraina, precum şi într-o zonă a regiunii Nikolaev (Mikolaiv) se aşteaptă în mare măsură să producă rezultate care să susţină în mod covârşitor aderarea la Rusia. Aceste referendumuri, organizate la repezeală în decurs de câteva zile, sub ocupaţie militară, au fost calificate deja false de către Ucraina şi aliaţii săi occidentali.

Dacă vor fi admise în componenţa Federaţiei Ruse, teritoriile ucrainene ocupate - unde contraofensiva ucraineană s-a accelerat în ultimele săptămâni - vor avea dreptul, conform doctrinei nucleare a Moscovei, să intre sub umbrela nucleară rusă.

Moscova nu controlează integral niciuna dintre cele patru regiuni pe care se aşteaptă să încerce să le anexeze; regiunile Doneţk şi Zaporojojie sunt ocupate de armata rusă în proporţie de numai aproximativ 60% şi respectiv 66% .

Medvedev a făcut cu regularitate în ultimele luni declaraţii agresive la adresa Occidentului şi a Ucrainei, ceea ce subliniază trecerea sa de la un liberalism aparent de sorginte occidentală pe când a fost preşedinte în 2008-2012 la un 'uliu geopolitic' strident, notează Reuters, scrie Agerpres.

Citește și - Chirieac, după discursul lui Putin: Un lucru foarte rău. Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Sunt 3 idei principale, dincolo de această propagandă

Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor 'operaţiunii militare speciale' în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune, potrivit TASS, Reuters şi AFP.

Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru 'operaţiunea militară specială' în Ucraina, ale cărei obiective nu s-au schimbat, a asigurat el. În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este 'eliberarea' Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit 'sub jugul' Ucrainei.

Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de 'datoria lui morală' să-i protejeze pe locuitorii de aici de 'neonaziştii' aflaţi la putere la Kiev. Preşedintele rus a afirmat că ţara sa nu face decât să răspundă agresiunii Occidentului, care, potrivit lui, supune Moscova unui 'şantaj nuclear'.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat discursul.

”Este un lucru foarte rău pe care trebuie să îl vedem cu toții. Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Nici pomeneală să se încheie, după gravele insuccese militare pe care le-a avut Putin în Ucraina. El face același lucru ca Iosif Vissarionovici St#lin. Va arunca sute de mii, milioane de soldați ruși, pe teritoriul Ucrainei, prost înarmați, prost echipați, prost instruiți, dar mulți. Cu puști și bombe vor rade totul în fața lor, militar sau civil! În tot discursul a insuflat rușilor ideea că țara sa se luptă cu NATO și cu Occidentul, nu cu Ucraina, însă nu a luat deloc în calcul că el, Putin, a invadat Ucraina, nu Ucraina a invadat Rusia.  Pentru a-și mobiliza oamenii a spus că Occidentul se pregătește să intre pe teritoriul Rusiei, că ”maica Rusia” este amenințată. Este absurd!” Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel