Dizolvare Parlament. Dodon, întrevedere cu lideri UE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a insistat asupra acordării de împuterniciri suplimentare șefului statului în ceea ce privește dizolvarea parlamentului. Discuțiile au avut loc la Chișinău, într-o întrevedere cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită la Chișinău.

Dodon a declarat că își dorește păstrarea sistemului electoral actual, dar a subliniat că sunt necesare modificări care ar asigura dreptul la vot al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv din diasporă și din stânga Nistrului.

Comisia de la Veneția este gata să sprijine autoritățile moldovene în procesul de modificare a legislației electorale, a declarat la rândul său Gianni Buquicchio, avertizând într-o conferință de presă miercuri, după întrevederea cu președintele parlamentului, Andrian Candu, că, în acest proces, autoritățile trebuie să țină cont "de mai multe principii".

Recent, conducerea parlamentului moldovean a anunțat că în scurt timp va fi creată o comisie care va propune amendamente la Codul electoral.

În acest context, cei 24 de deputați socialiști din legislativul de la Chișinău au lansat joi o inițiativă de modificare a Constituției, susținută de președintele Igor Dodon.

Pentru ca aceasta să fie înregistrată este nevoie de 34 de semnături. Socialiștii le-au solicitat deputaților din alte grupuri parlamentare să semneze, dar deputații Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și ai Partidului Democrat (PD) au refuzat să susțină inițiativa.

Igor Dodon a solicitat modificarea Constituției pentru a obține noi atribuții care i-ar permite dizolvarea parlamentului. El a declarat că, dacă inițiativa nu va fi susținută în legislativ, va începe strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum în acest sens.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel