Dispută între Republica Cehă şi China în urma anulării turneelor mai multor orchestre cehe

Guvernul ceh a criticat dur autorităţile chineze în urma deciziei acestora de a anula turneele mai multor orchestre cehe în China, decizie pusă de presa din Cehia pe seama refuzului primăriei din Praga de a recunoaşte Tibetul şi Taiwanul drept părţi componente ale Chinei, relatează joi agenţia EFE.

Deşi guvernul de la Praga nu a semnalat direct că aceste anulări sunt legate de poziţia primăriei capitalei cehe, condusă de Partidul Piraţilor, ministrul ceh al culturii, Lubomir Zaoralek, a declarat luni că atitudinea Beijingului este inadmisibilă şi dinamitează tot ceea ce s-a obţinut în relaţiile ceho-chineze.

Disputa priveşte anularea sau amânarea pe un termen nedefinit a turneelor pe care urmau să le efectueze în China patru orchestre, printre care se numără Filarmonica din Praga şi Orchestra Simfonică a Radioului Ceh.

În replică, ambasada chineză la Praga a afirmat că nu există vreo motivaţie politică în spatele acestor anulări şi că în cazul Orchestrei Simfonice a Radioului Ceh cererea de amânare a deplasării a venit din partea acesteia.

Însă, potrivit directorului acestei orchestre, Jakub Cizek, China nu a eliberat permisele necesare, astfel că agenţia care organiza deplasarea a recomandat amânarea acesteia cel puţin până anul viitor.

Conform presei din Cehia, conflictul a fost provocat de o solicitare a primăriei din Praga de a se revizui acordul de înfrăţire cu capitala Beijing, primăria capitalei cehe dorind de asemenea să nu mai recunoască în document principiul unei singure Chine', conform căruia există un singur stat suveran cu acest nume, nu şi Republica Chineză, denumirea pe care şi-a atribuit-o Taiwanul. Mai mult, Partidul Piraţilor, care conduce coaliţia din consiliul general al primăriei, doreşte ca din acel acord de înfrăţire să fie scos enunţul privind recunoaşterea de către Cehia a integrităţii teritoriale a Chinei, care include şi Tibetul, regiune ocupată militar de China la începutul anilor '50.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel