Dispută între Japonia și Rusia. Kremlinul denunță pretențiile japoneze asupra unor insule din Marea Okhotsk

Dispută între Japonia și Rusia. Kremlinul denunță pretențiile japoneze asupra unor insule din Marea Okhotsk  / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Dispută între Japonia și Rusia. Kremlinul denunță pretențiile japoneze asupra unor insule din Marea Okhotsk / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Kremlinul a denunțat afirmația noului prim-ministru al Japoniei conform căreia suveranitatea Japoniei se extinde și peste un lanț de insule disputat de Tokyo și Moscova.

În timp ce Moscova consideră arhipelagul care separă Marea Okhotsk de Oceanul Pacific ca fiind al său, Tokyo spune că cele mai sudice insule ale acestuia aparțin Japoniei. Insulele disputate Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai se află în punctul lor cel mai apropiat la doar câțiva kilometri de coasta de nord a Hokkaido, cea mai nordică dintre principalele insule japoneze.

Adresându-se marți Parlamentului Japoniei, premierul Fumio Kishida a revendicat cele patru insule, cunoscute de Tokyo drept Teritoriile de Nord.

„Suveranitatea țării noastre acoperă Teritoriile de Nord”, a declarat acesta, potrivit TASS.

„Trebuie să rezolvăm această problemă și să nu o lăsăm pe seama generațiilor viitoare. Guvernul intenționează să semneze un tratat de pace cu Rusia, rezolvând problema suveranității acestor insule ”, a spus Kishida.

Reacție puternică de la Kremlin

"Nu suntem de acord cu o astfel de declarație", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Cunoscut sub numele de Kurilii din Rusia, Peskov a spus că arhipelagul este „teritoriul Rusiei”.

"Rusia și-a reafirmat în repetate rânduri voința politică la diferite niveluri de a continua dialogul cu Japonia pentru a găsi soluții la problemele sensibile care rămân pe ordinea de zi", a spus el.

Disputa teritorială datează din momentul în care Uniunea Sovietică a capturat insulele la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Dezacordul a împiedicat Rusia și Japonia să semneze vreodată un tratat formal de pace, în ciuda încercărilor repetate din ultimii 70 de ani de a ajunge la un acord.

Cele patru insule disputate sunt situate la sud-estul insulei ruse Sahalin și fac parte din aceeași regiune din punct de vedere administrativ.

Insulele, de mare importanță strategică pentru Federația Rusă

Strategic, controlul insulelor asigură accesul Rusiei pe tot parcursul anului la Oceanul Pacific pentru flota sa de război și submarine din Pacific, cu sediul în Vladivostok, deoarece strâmtoarea dintre Kunashir și Iturup nu îngheață iarna.

Rusia are baze militare pe arhipelag și a desfășurat sisteme de rachete pe insule.

Populația actuală a insulelor este de aproximativ 20.000 de oameni.

Din 2017, Japonia și Rusia au convenit asupra zborurilor charter pentru foștii locuitori japonezi, iar aceștia sunt lăsați să meargă în respectivele insule pentru a vizita mormintele înaintașilor.

Insulele sunt bogate în izvoare termale, minerale și metale rare, cum ar fi reniul, care este utilizat în producția de aeronave supersonice, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel