”Discuții sincere” între cei doi mari rivali, SUA și China. Care au fost principalele teme discutate de aceștia

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Potrivit unui comunicat emis de Casa Alb[, preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au avut luni o "discuţie sinceră" asupra principalelor subiecte de disensiune între cele două puteri rivale.

În timpul acestei discuţii, care a avut loc pe insula indoneziană Bali şi a durat trei ore, Joe Biden a avertizat că SUA "vor continua să opună o concurenţă viguroasă" Chinei, însă a apreciat că "trebuie lăsate deschide canalele de comunicare", precizează comunicatul citat de Agerpres.

Joe Biden a denunţat în timpul acestei întrevederi cu Xi Jinping acţiunile "agresive" ale Chinei faţă de Taiwan, acţiuni care, potrivit lui, subminează pacea şi securitatea în regiune.

Preşedintele american a evocat de asemenea "îngrijorările sale în ceea ce priveşte atitudinea provocatoare" a Coreei de Nord, apreciind că "toţi membrii comunităţii internaţionale" trebuie să "încurajeze" Phenianul "să acţioneze în mod responsabil".

Nu în ultimul rând, preşedintele american şi omologul său chinez au convenit asupra "opoziţiei" lor faţă de orice recurgere la arme nucleare în Ucraina, a anunţat Casa Albă, în timp ce Beijingul refuză să condamne invazia rusă.

"Preşedintele Biden şi preşedintele Xi şi-au reiterat acordul asupra faptului că un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată şi nu poate fi niciodată câştigat, şi au subliniat opoziţia lor faţă de orice recurgere sau ameninţare de recurgere la arme nucleare în Ucraina", informează comunicatul Casei Albe.

Cei doi au convenit că secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa în viitorul apropiat în China.

Citește și: 

Xi Jinping, întâlnire cu Biden. Ce i-a transmis liderul de la Beijing președintelui de la Casa Albă privitor la relația SUA - China / foto

Biden și Xi și-au strâns mâna în fața unui șir de steaguri chineze și americane în timp ce s-au întâlnit la hotelul de lux Mulia din golful Nusa Dua din Bali.

„Lumea a ajuns la o răscruce”, a spus Xi, jurând o discuție „candidă” asupra problemelor care au rupt relațiile dintre cele două puteri principale ale lumii.

„Lumea se așteaptă ca China și Statele Unite să gestioneze corect relația”, a spus el.

La rândul său, Biden l-a salutat pe Xi cu un zâmbet care a dezmințit concurența tot mai mare dintre națiunea care a definit secolul trecut și un rival care încearcă să-l definească pe următorul.

În ajunul întâlnirii sale cu Xi, Biden le-a spus liderilor asiatici din Cambodgia că liniile de comunicare cu China vor rămâne deschise pentru a preveni conflictele, dar că discuțiile sunt de așteptat să fie dure.

Biden le-a spus reporterilor că „a avut întotdeauna discuții directe” cu Xi, iar asta i-a împiedicat pe oricare dintre ei să „calculeze greșit” intențiile lor.

„Îl cunosc bine, el mă cunoaște”, a spus Biden. „Trebuie doar să ne dăm seama unde sunt liniile roșii și care sunt cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi, în următorii doi ani.”

Biden a sosit în Bali duminică seara, în vreme ce Partidul Democrat și-a păstrat controlul asupra Senatului după ce a avut rezultate mai bune decât se aștepta la alegerile de la jumătatea mandatului.

Xi, care și-a asigurat un al treilea mandat fără precedent la Congresul Partidului Comunist de luna trecută, este cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, conform Al Jazeera.

Care a fost mesajul liderului de la Beijing

Într-un mesaj postat alături de o imagine cu cei doi lideri, pe pagina de Facebook a purtătorului de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe din China, Wang Wenbin a transmis și mesajul lui Xi Jinping privitor la relațiile dintre cele două superputeri.

„În prezent, relația China-SUA nu folosește intereselor fundamentale ale celor două țări și popoare. Nici comunitatea internațională nu se așteaptă la acest lucru de la noi. Ca lideri ai două țări majore, trebuie să jucăm rolul de lider, să stabilim calea potrivită pentru relația China-SUA și să o punem pe o traiectorie ascendentă.”, a spus Xi.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel