Discursul asupra Stării Uniunii: Donald Trump, decizie

Donald-Trump
Donald-Trump

Donald Trump a luat o decizie în privința prezentării discursului asupra Stării Uniunii.

Donald Trump a fost constrâns să-şi amâne sine die discursul prezidenţial asupra Stării Uniunii (State of the Union Address), fără o soluţie deocamdată pentru a scoate ţara din blocajul bugetar cel mai lung din istoria ţării, informează joi AFP. 'Îmi voi rosti discursul când shutdown-ul se va termina. Eu nu caut altă incintă pentru discursul despre Starea Uniunii pentru că nu există niciuna care să poată rivaliza cu istoria, tradiţia şi importanţa Camerei Reprezentanţilor', a scris el pe Twitter miercuri seara.

Potrivit președintelui american, acest 'mare' discurs va fi pronunţat 'într-un viitor apropiat'. Totuşi, conflictul între republicani şi democraţi care privează de buget o parte din administraţiile federale pare să fie în continuare fără soluţie. Senatul american urmează să voteze joi asupra a două texte concurente pentru a încerca, fiecare în felul său, să scoată ţara din impas, fără ca Donald Trump sau opoziţia să fie gata să cedeze. În centrul acestui conflict, care durează de peste o lună, se află zidul pe care Donald Trump vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul. El cere pentru a-l ridica peste cinci miliarde de dolari. Dar democraţii, care se împotrivesc acestui proiect, refuză să aprobe un compromis bugetar în acest sens.

Citește și: Puci în Venezuela - mesajul Statelor Unite și al Uniunii Europene

Propuneri din ambele tabere

În absenţa unui acord, bugetele unor administraţii sunt blocate din 22 decembrie. Circa 800.000 de angajaţi federali se află fie într-un şomaj forţat, fie lucrează fără a fi retribuiţi dacă funcţiile lor sunt considerate esenţiale. Joi, în jurul orei locale 14:30 (19:30 GMT), senatorii vor supune la vot cele două amendamente concurente. Propunerea republicană asigură o finanţare a guvernului până în septembrie şi integrează partea pentru zid, precum şi o concesie acordată sâmbătă de Trump: o amânare de trei ani pentru 1 milion de imigranţi ameninţaţi direct de expulzare.

Textul democrat nu conţine buget pentru zid. El propune redeschiderea administraţiilor până în 8 februarie şi promite să relanseze dezbaterea asupra securităţii frontierelor după ridicarea 'shutdown'-ului. Pentru a fi aprobate, aceste amendamente trebuie să întrunească cel puţin 60 de voturi în Senat, unde republicanii deţin 53 din cele 100 de locuri. În fapt, pare puţin probabil ca vreunul din cele două grupuri să-şi ralieze suficiente voturi din partea disidenţilor. Întregul text urmează apoi să treacă în Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi. Semn că nicio ieşire nu pare să existe în acest moment, liderii democraţi ai Camerei inferioare au anunţat miercuri seara că nu se aşteaptă la un vot vineri. Dacă se ajunge la un acord în Senat, aleşii Camerei vor primi un preaviz de 24 de ore pentru a veni să voteze.

Discursul asupra Stării Uniunii, în care preşedinţii americani îşi expun în fiecare an programul şi viziunea lor asupra viitorului ţării, era programat în acest an pentru 29 ianuarie.

Citește și: Discurs Iohannis. Pieleanu - SRS, comentarii-fulger: Nicio știre!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel