Discurile de vinil, vânzări record pe timp de pandemie

Discurile de vinil, vânzări record pe timp de pandemie  /  Sursă foto: Pixbay
Discurile de vinil, vânzări record pe timp de pandemie / Sursă foto: Pixbay

Pandemia de coronavirus a adus vânzări record pentru un producător de discuri de vinil.

Iubitorii de muzică obligaţi să stea în casă în timpul pandemiei s-au îndreptat spre discurile de vinil, astfel încât cel mai mare producător mondial de LP-uri a înregistrat în 2020 cele mai mari vânzări anuale şi cel mai mare profit, transmite Reuters, citează Agerpres.

Firma cehă GZ media, care imprimă viniluri pentru diferiţi artişti de la superstarul Lady Gaga şi până la trupa punk Cock Sparrer, a înregistrat anul trecut o creştere de 11% a vânzărilor până la patru miliarde de coroane (187 milioane de dolari) şi a livrat 38 de milioane de LP-uri, a declarat miercuri directorul general Michal Sterba.

"A fost un an record", spune Michal Sterba cu ocazia unui tur al uzinei amplasată la aproximativ 20 de kilometri de Praga unde GZ media imprimă viniluri din 1951. Sterba se aşteaptă ca în acest an veniturile firmei să crească până la 4,7 miliarde de coroane.

Lumea începe să asculte, din nou, muzică de pe discuri



Anul record al celor de la GZ Media vine pe fondul unei renaşteri a discurilor de vinil în ultimul deceniu, în pofida popularităţii şi accesului instant al digital media şi al site-urilor de streaming de muzică precum iTunes şi Spotify.

"Foarte mulţi oameni au început să îşi cumpere propriile lor sisteme audio şi discuri din vinil. Probabil pentru că au rămas în casă unde nu sunt alte opţiuni precum concerte, pub-uri sau baruri"m consideră Michal Sterba.

Acesta a adăugat însă că, deşi vânzările GZ Media au scăzut la începutul anului trecut, odată cu începutul carantinei, cererea a explodat în a două jumătate a anului.

"Acum discurile de vinil încep să migreze dinspre o piaţă de nişă pentru colecţionarii de muzică şi iubitorii de muzică spre o bază mai largă de consumatori care este formată dintr-o generaţie tânără care a descoperit vinilurile", spune Sterba.

Record de vânzări și în SUA

În SUA, cea mai mare piaţă mondială de viniluri, anul trecut au fost vândute 27,5 milioane LP-uri, în creştere cu 46% comparativ cu 2019, potrivit firmei germane de cercetare de piaţă Statista.

La rândul său, firma de consultanţă MRC susţine că 51 de albume s-au vândut în cel puţin 50.000 de copii în SUA, în creştere faţă de doar 23 albume în anul 2019, iar cel mai bine vândut LP a fost 'Fine Line' al lui Harry Styles din care s-au vândut 232.000 de copii.

GZ Media imprimă şi CD-uri şi DVD-uri dar vinilurile asigură 65% din veniturile grupului. Directorul general Michal Sterba spune că la uzina din apropiere de Praga lucrează 1.800 de angajaţi dar compania cehă are uzine de imprimare şi în America de Nord, potrivit Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel