Competiție pentru Donald Tusk. ANUNȚ OFICIAL

consiliul european
consiliul european

Polonia propune un candidat alternativ pentru președinția Consiliului European, care să-l înlocuiască pe Donald Tusk.

 
 

Urmare a faptului că președintele Consiliului European, Donald Tusk, nu beneficiază de susținerea conservatorilor, la putere la Varșovia, guvernul polonez a propus oficial, sâmbătă, un candidat alternativ la președinția Consiliului. Anunțul a fost făcut de către ministrul polonez al afacerilor externe, Witold Waszczykowski, potrivit Agerpres. 

„Chiar acum, printr-o notă diplomatică, am propus candidatura europarlamentarului polonez Jacek Saryusz-Wolski pentru funcția de președinte al Consiliului Europei”, a declarat șeful diplomației poloneze Witold Waszczykowski.

Eventuala realegere a lui Donald Tusk în funcția pe care o ocupă de doi ar urma să fie examinată în timpul viitoarei reuniuni a Consiliului European de la Bruxelles, în 9 martie.

Jacek Saryusz-Wolski, 68 de ani, este din 2004 în Parlamentul European, fiind membru al grupului Partidului Popular European (PPE). În țara sa, el este oficial membru al principalului partid al opoziției poloneze, Platforma Civică (centrist), dar recent acest partid a luat distanță față de poziționările lui. 

[citeste si]

Chiar înainte de anunțul lui Waszczykowski, conducerea politică a partidului conservator naționalist Dreptate și Justiție (PiS), la putere în Polonia, i-a cerut guvernului său să „refuze ferm” orice sprijin pentru Tusk.

În schimb, candidatura fostului premier liberal polonez pentru un al doilea mandat este susținută de o largă majoritate dintre țările membre ale UE.

PiS l-a acuzat pe Donald Tusk că a „încălcat principiile de neutralitate față de un stat membru al UE, în speță Polonia”. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul partidului, Tusk a susținut proiecte și decizii ce contravin intereselor poloneze și a acordat sprijin opoziției politice din țara sa natală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel