EXCLUSIV  Dinu Pillat, persecutat de Securitate. Misterul confiscării unui roman

Bogdan Cotigă / 12 iun 2018 / 19:05 Salveaza PDF Comentarii
Dinu Pillat
Descriere foto: Dinu Pillat

Lectorul George Ardeleanu, doctor în filologie, a povestit la Interviurile DC NEWS despre misterul confiscării manuscrisului romanului "Așteptând ceasul de apoi", al scriitorului Dinu Pillat, de către securitatea comunistă.

George Ardeleanu descrie modul în care securitatea a descoperit un manuscris despre care doar Dinu Pillat și familia sa știau că există. "În 4 aprile 1959 i se confiscă de la domiciliul său manuscrisul romanului “Așteptând ceasul de apoi”. Un mister rămâne cum a aflat securitatea despre acest manuscris. A existat ipoteza autodenunțului despre care cred că nu este valabilă pentru că nu te autodenunți despre ceva ce știi că celalalt nu știe. Deci e posibil să fi fost la mijloc un informator al Securității.

Romanul, negăsit la percheziție

Situația era cu atât mai curioasă, cu cât romanul tipărit la mașina de scris în două exemplare nu fusese găsit la momentul arestării scriitorului. "El era în arest și i s-a făcut această confiscare. Era familia acasă. Odată cu arestarea s-a făcut și o percheziție dar nu s-a găsit atunci romanul. Paradoxal primul interogatoriu care i se lua despre acest roman a fost pe 17 iulie, la două, trei luni de la confiscarea manuscrisului ", a povestit Ardeleanu.

Deși se credea definitiv pierdută, dactilograma romanului a fost descoperită abia în 2010 în Fondul Bibliotecii CNSAS din sediul Arhivelor de la Popeşti-Leordeni și a fost ulterior publicat. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25