EXCLUSIV  ”Din primăvară, nu mai avem de unde să băgăm gaze în depozitele României”. Radu Popa: Astăzi le avem pline de gaz rusesc. Ce facem la vară? Ce facem la iarnă?

imagine cu rol ilustrativ/ pexels - pixabay
imagine cu rol ilustrativ/ pexels - pixabay

Social-democratul Radu Popa atrage atenția asupra situației energetice a României, în contextul în care, din primăvară, nu mai avem cu ce să ne umplem rezervele, conform acestuia. 

”În 2026, dacă respectăm Green Deal, noi trebuie să scoatem două grupuri de 600 de megawați, 8% din consumul României. Și nimeni nu discută nimic. Ce facem, cum facem. Și că vrem, și că nu vrem, trebuie să le scoatem” a spus social-democratul Radu Popa, la DCNews. El a făcut un apel la o discuție serioasă pe criza energetică din România, în context european și pe fondul războiului din Ucraina. ”Sunt foarte multe resurse energetice pe care le-am oprit odată cu întreruperea relației cu Rusia. Nu spun că e rău, spun că e foarte bine, pentru că trebuie subminată economic Rusia și să încheiem odată scandalul ăsta. Dar noi nu putem să respectăm criteriile din 2017 în 2023. Nu avem cum pentru că nu rezistă economiile, nu rezistă industriile. Am făcut înmagazinarea anul trecut pe gaz cu gaz rusesc, îmi pare rău să spun asta! Astăzi, când avem resurse 80 - 90%, slavă Domnului că avem, dar ăsta e gaz rusesc, care de acum încolo nu mai intră și trebuie să ne gândim ce facem de acum încolo, ce facem la vară (când o să avem consum de energie electrică, că va fi cald și dau drumul oamenii la aerul condiționat), ce facem la iarnă, ce facem? Sunt industriile unde trebuie neapărat să avem flux continuu” a continuat deputatul Radu Popa.

Despre terminalul de gaz lichefiat de la Alexandroupolis, din Grecia, acesta spune că avem gaz românesc la Marea Neagră, că avem conductă. După ce analistul politic Bogdan Chirieac i-a atras atenția că la noi în țară este vorba despre OMV, care ”deocamdată nu a investit acolo și depindem de el”, Radu Popa a răspuns că ”După părerea mea, va trebui făcută o discuție și să înceapă odată investiția”, neavând, potrivit acestuia, niciun motiv de amânare. 

În același timp, Turcia a anunțat că va face singură ceea ce România a pasat OMV-ului: Ofertă refuzată pentru zăcământul de gaze din Marea Neagră: ”Turcia e destul de capabilă să extragă gazul independent”

Prin urmare, problema rămâne: din primăvară, nu mai avem de unde să băgăm gaze în depozitele României. Nici noi, nici Europa. ”Mi-e frică să vă spun cât e consumul Europei” a atenționat Radu Popa, referindu-se și la capacitatea de livrare a terminalului din Grecia. 

În acest context, Bogdan Chirieac a vorbit și despre apelul lui Petro Sanchez: Premierul spaniol Pedro Sanchez vrea ca Ucraina să negocieze cu Vladimir Putin. În replică, Radu Popa a răspuns ironic că nu vorbește despre pace, pentru că l-ar supăra pe președintele Klaus Iohannis (aluzie la scandalul cu Vasile Dîncu, ce a vorbit, când era ministru, despre negocieri de pace). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel